Generalni tajnik SD: “Zadevo je treba izpeljati nujno … nakup je zelo ugoden”

Zadevo z nakupom močno preplačane stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, kjer je država očitno izgubila nekaj milijonov evrov, so bili močno vpeti vidni člani SD, med njimi generalni tajnik stranke Klemen Žibert.

 

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (SD) je namreč v preteklih dneh večkrat poudarila, da za nakupom stavbe stojijo nekateri vidni člani SD. Čeprav slednje ne izključuje njene objektivne in siceršnje odgovornosti za to, da je država stavbo močno preplačala, pa je očitno, da so za nakupom stali tudi drugi vidni člani SD.

Portal N1 je tako objavil sms-sporočilo, ki ga je generalni tajnik SD Žibert lani z dopusta v Aziji poslal šefu kabineta pravosodne ministrice. V njem je zapisal: “Kolega pozdravljen. Najini strokovni službi sta uskladili gradivo za jutrišnjo dopisno sejo vlade vezano na nakup nepremičnine za potrebe Upravnega sodišča RS. O zadevi sta govorila in dorekla pot DS (državni sekretar na pravosodnem ministrstvu op. A. V.) Šoltes in na tvoji strani DS Jazbec. Gre za zadevo, ki jo moramo izpeljati nujno, saj rešujemo perečo problematiko pomanjkanja prostora za upravno sodišče s stavbo, katere nakup je zelo ugoden in ki jo je kot primerno potrdilo sodišče in predstavlja del izpolnitve naših zavez po sodbi ustavnega sodišča. Moje strokovne službe me opozarjajo, da moramo zadevo izpeljati še ta teden.”

Žibertov sms vodji kabineta pravosodne ministrice, ki ga je Žibert sicer sam poslal portalu N1.

Pri tem je zanimivo, da torej Žibert ni samo pritiskal, da je treba nakup izpeljati čim prej, ampak je kabinet ministrstva celo zavajal. Sodstvo namreč nakupa ni potrdilo kot primernega, kot navaja. 16. januarja so namreč na Vrhovnem sodišču RS v izjavi za javnost zapisali, da jih ministrstvo za pravosodje ni seznanilo z namero nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, kaj šele torej, da bi ga potrdili kot primernega. Navedli so tudi, da še vedno ocenjujejo, da je edina primerna in ustrezna rešitev za prostorske težave vseh prvostopenjskih sodišč s sedežem v Ljubljani že dolgo načrtovana gradnja nove sodne stavbe.

A. V.