Generalni direktor Policije ovadil Levico zaradi suma kaznivega dejanja krive ovadbe

Dr. Anton Olaj (vir: arhiv)

Dr. Anton Olaj, generalni direktor Policije, je sporočil, da je po seznanitvi in proučitvi kazenske ovadbe, ki jo je Levica v sredo, 9. junija 2021, predstavila na novinarski konferenci v državnem zboru, danes na tožilstvo podal pisno kazensko ovadbo zoper naznanitelja zaradi suma storitve kaznivega dejanja krive ovadbe.

Dr. Olaj je pisno kazensko ovadbo zaradi suma krive ovadbe zoper pristojne v Levici podal na podlagi 283. člen Kazenskega zakonika, za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

Direktor Policije je v sporočilu za javnost zapisal, da bo policija tudi v bodoče delovala nepristansko in v okviru pravnega načela enakosti vseh pred zakonom.

“Tudi v bodoče bom zagovarjal svobodo izražanja v okviru spoštljivega diskurza. Nikjer (niti ustno niti pisno) se nisem zavzema za uvedbo preiskavo zoper katerokoli politično stranko,” je še sporočil dr. Olaj.

“V kazenski ovadbi se mi zlonamerno pripisujejo (lažna) neobstoječa dejstva,” je zapisal Anton Olaj, doktor pravnih znanosti in generalni direktor Policije.

Levica je Olaja ovadila zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ker se naj bi domnevno zavzel za uvedbo predkazenskega postopka zoper Levico zaradi suma kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Zatrjevali so, da je s tem pridobil premoženjsko korist stranki SDS v obliki izvajanja dodatnega represivnega pritiska na njihovo stranko, obenem pa je povzročil škodo ugledu, časti in dobremu imenu stranke Levica.

Kazensko ovadbo zoper dr. Antona Olaja je prejšnjo sredo na novinarski konferenci predstavil vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Med ovadenimi so še izdajatelji in odgovorni uredniki portalov in medijev V Fokusu, e-Maribor, Nova24TV in Demokracija.

Iz Poslovnega registra pri Ajpesu je razvidno, da je zakoniti zastopnik Levice Luka Mesec.

Na ovadbe Levice so se doslej odzvali tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so zapisali, da so kazenske ovadbe nekaterih medijev s strani Levice nedopustne in gre za zastraševanje. Več o tem lahko preberete na povezavi znp.si

M. D.