Generalna sekretarka Svobode naj bi nezakonito dostopala do tajnih podatkov Fursa

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković naj bi nezakonito dostopala do vrste tajnih in zaupnih podatkov Finančne uprave RS, poroča portal Požareport. Preverjala naj bi točno določene ljudi in podjetja.

 

Da Vukovićeva nezakonito dostopa do tajnih podatkov Fursa, je v intervjuju za Delov podcast po pisanju portala razkrila zdaj že nekdanja poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Intervju ni bil objavljen, še pred objavo so zanj izvedeli v Svobodi in objavo preprečili. Cenzurirali. Je pa Mojca Pašek Šetinc včeraj zapise in vsebino potrdila.

Vukovićeva naj bi do tajnih podatkov Fursa prihajala prek posebne preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje nekatere zasebne medije. Omenjeno komisijo po izključitvi Pašek Šetinčeve iz Gibanja Svoboda vodi poslanka te stranke Tamara Vonta. Do podatkov naj bi Vukovičeva prihajalo tako, da komisija naroča Fursu, katere tajne in zaupne podatke naj ji dostavi, na Fursu pa so pri tem po pisanju portala “zelo ustrežljivi” in “neverjetno ekstenzivni”.

Na komisijo namreč ne prihajajo samo zahtevani podatki (za obdobje zadnjih dveh/treh let, še natančneje, za obdobje od 13. marca 2020 do 30. junija 2022, kar se uradno preiskuje), ampak celo za deset ali enajst let nazaj, kar je po pisanju portala huda zloraba. Vse to pa naj bi bilo dogovorjeno in usklajeno med Vukovićevo (in verjetno tudi Golobom) na eni in generalnim direktorjem Fursa Petrom Grumom, ki ga je na to funkcijo postavila Svoboda, na drugi strani.

Obsežni podatki Fursa, ki so prihajali na komisijo, naj bi zaskrbeli celo Pašek Šetinčevo, ko je bila še predsednica te preiskovalne komisije, vendar naj bi ji Vukovićeva takrat dejala, naj nič ne skrbi. Naj oni (vodstvo komisije) samo pošljejo zahtevek na Furs, potem pa bodo od Fursa dobili bistveno več, poroča portal.

Druga ključna vira (kanala) do tajnih in zaupnih podatkov Vesne Vuković naj bi bila Policija in Urad za preprečevanje pranja denarja.

A. V.