Gasilci opravljajo neprecenljivo delo, za kar si zaslužijo dostojno plačilo

(vir: arhiv)

V Poslanski skupini SDS so zaradi nepripravljenosti na dialog in očitnega prezira vlade Roberta Goloba do poklicnih gasilcev danes vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za obrambo glede odprave plačnih nesorazmerij na področju poklicnega gasilstva.

Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Andrej Kosi, tudi sam prostovoljen gasilec, smo bili včeraj priča protestu poklicnih gasilcev, ki so na legitimni način izrazili svoje nezadovoljstvo nad neposlušnostjo aktualne vlade pri njihovih zahtevah po odpravi plačnih nesorazmerij in uvrstitve v višje plačne razrede.

Na pozive za odpravo plačnih nesorazmerij se je vlada sicer odzivala z obljubami, da se bodo plačna nesorazmerja začela odpravljati s prenovo plačnega sistema javnega sektorja, do takrat pa ne bo novih ločenih pogajanj. Sindikat se je oktobra lani z vlado dogovoril, da do junija poklicni gasilci ne bodo stavkali, da pa se bodo do takrat posluževali drugih sindikalnih aktivnosti, zato je včeraj izvedel protestni shod.

Zahtevo k odpravi plačnih nesorazmerij in uvrstitvi v višje plačne razrede poklicni gasilci pojasnjujejo z argumenti, da je večina poklicnih gasilcev trenutno uvrščena med 24. in 28. plačni razred, pri čemer skoraj četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva prejema minimalno plačo.

Kosi je ob tem poudaril, da gasilci opravljajo humano in neprecenljivo delo, saj 24 ur na dan in 365 dni v letu pomagajo pri reševanju premoženja in življenja.

Ker so poklicni gasilci v podrejenem položaju v odnosu do drugih primerljivih poklicev, je Kosi kot posledico tega izpostavil tudi vedno manj interesa za delo v gasilskih brigadah.

V poslanski skupini SDS so začudeni tudi na dejanjem ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki se je včeraj iz protesta umaknila in s tem hotela pokazati, da se je potrebno gasilcev bati. Prav tako so začudeni nad izjavami glede višine njihovih plač in primerjave z višino plač vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic, pri čemer poudarjajo, da si tudi one zaslužijo zahvalo za opravljanje plemenitega dela in za to dostojno plačilo.

Na podlagi navedenega so se v poslanski skupini SDS odločili, da podajo zahtevo za sklic nujne seje matičnega delovnega telesa, Odbora za obrambo, kjer bi skupaj s predstavniki vlade obravnavali omenjeno problematiko in skupaj poskušali najti ustrezne rešitve.

Celotna zahteva za sklic nujne seje se nahaja v priponki.

M. D.