Foto: V Jelšanah vlado pozvali, naj zavaruje državno mejo

Protestni shod v Jelšanah je bil 27. aprila, v Črnomlju bo v soboto, 11. maja 2019.

Prebivalci Občine Ilirska Bistrica in Civilna iniciativa za varovano mejo zahtevajo varovano državno mejo. Nasprotujejo postavitvi sprejemno-registracijskega centra za ilegalne migrante v njihovem kraju. Zato so danes v Jelšanah, kraju z okoli 250 prebivalcev, pripravili javni protest, kjer se je zbralo okoli 400 udeležencev.

Na protestu so enotno nastopili člani civilne iniciative, ilirskobistriški župan in člani občinskega sveta. Mirne protestnike so podprli tudi predstavniki civilnih iniciativ iz Bele krajine, Metlike, Velenja, Škofij, Gorenjske in Štajerske.

Uvodoma je zadonela slovenska himna, nato je zbrane nagovorilo več govornikov.

Ivan Ceglar, predsednik Civilne iniciative za varovano mejo, je uvodoma dejal, da ne gre za nedolžno problematiko, saj je domačine že strah iti na sprehod, zaradi migrantov se na svojem dvorišču ne morejo sobodno gibati. Njihov namen tudi ni ščuvanje proti komur koli, pač pa to, da jim država zagotovi varno bivanje. Dejal je: “Namen našega protesta je, da jasno in glasno zahtevano od oblasti, da se meja varuje v skladu s schengenom.” Migrantski center ni potreben, če se meja varuje v skladu z zakonom. Da ima policija premalo ljudi, ni opravičilo, saj lahko pride na našo mejo Frontex.”

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc pa je v daljšem nagovoru zbranim dejal, da se kot župan ne more obračati stran, ko ga občani opozarjajo na številne prehode ilegalnih migrantov in odpadke, ki ostajajo za njimi. Kritičen je bil tudi do vlade, ki ni sposobna varovati državne meje. Opozoril je tudi na slabšo kakovost življenja domačinov. V občini zahtevajo boljši nadzor meje, kar pomeni več policije in po potrebi tudi angažiranje vojske. Rojc je dejal: “Domačini smo navajeni, da mejo prestopamo na mejnem prehodu z dokumenti, in to zahtevamo tudi od vseh ostalih.”

Udeležence je nagovorila tudi Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina. Poudarila je, da so bili pred poltretjim letom tudi v Črnomlju v enakem položaju kot zdaj v Jelšanah. “Toda organizirali smo protest in danes migrantskega centra v Črnomlju ni,” je dejala. Pozvala je k enotnosti in skupnemu nastopu, ki daje moč.

Ivan Ceglar je po koncu pozval udeležence, da se sprehodijo do mejnega prehoda in se vrnejo nazaj.

V Jelšanah živi 250 prebivalcev, vlada pa zdaj v tem kraju načrtuje postavitev deset zabojnikov ter dva šotora s 600 do 1000 ležišči.

Več o protestu pričajo fotografije, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

Ivan Ceglar, predsednik civilne iniciative za varovano mejo.
Emil Rojc, župan Občine Ilirska Bistrica.
Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina.

Utrinki s protestnega shoda v galeriji:

Foto: FB in drugo.

C. R.