(Foto) Pri Šentjerneju našli migrantski kamp z dokazi o obolelosti migrantov

Na območju Šentjerneja so domačini odkrili migrantski kamp s 30 in več ležišči, zalogami hrane, opremo in pripomočki. Med najdenimi predmeti, ki so očitno čakali na naslednjo skupino, so bila tudi zdravila paracetamol.

Podobnim kampom smo bili v preteklih obdobjih že priča, predvsem v Beli krajini in Občini Ilirska Bistrica, nikoli doslej pa med najdbami ni bilo nobenih zdravil.

Tokratne najdbe pa potrjujejo, da državno južno mejo nezakonito prehajajo tudi okuženi in oboleli migranti.

Dokazuje tudi, da imajo pri prehodih pomagače, ki prihajajo iz domačih, to je slovenskih vrst. Lani so, na primer, nekatere nevladne organizacije odkrito priznale, da pakete dobrodošlice s hrano na migrantski poti v Sloveniji nastavljajo prav oni.

Iz včerajšnje najdbe na območju Globokega nad njivicami v Občini Šentjernej (tako domačini poimenujejo ta kraj), nad enim od vodnih virov oziroma studencem, je razvidno, da gre med drugim tudi za velike zaloge moke, sladkorja, soli in olja. Ker so bile v bližini pripravljene tudi nove ponve, domačini navajajo, da je bilo vse to pripravljeno za peko t. i. kruha, kot ga poznajo v nekaterih arabskih državah.

Oskrbovalci in zvodniki migrantov so glede na fotografije in tudi navedbe domačinov hrano kupili v Eurospinu, delno pa tudi drugje. Presenečajo tudi velike količine moke mlina Katić iz Velike vasi pri Krškem.

Po teh razkritjih marsikdo tudi bolj razume, zakaj med nekaterimi skupinami v Sloveniji prevladuje tako velik upor proti aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojaki začasno pridobili večja pooblastila pri varovanju državne južne meje.

Razkriva se tudi, zakaj tolikšen upor posameznikov ob včerajšnjem vladnem odloku o prepovedi prehajanja občinskih mej.

Po nekaterih podatkih je bil to sicer že tretji najdeni kamp v zadnjem tednu na šentjernejskem koncu (pod Gorjanci). Policija je pred dnevi na območju med Šentjernejem in Kostanjevico na Krki že prijela več deset migrantov. V petek popoldan pa je potekala policijska akcija pri Otočcu, migrante so prijeli okoli 22. ure. Pri tem so uporabljali tudi policijski helikopter, iskali so jih več ur.

Tablete Paracetamol Amsal, z napisanimi navodili na škatlici.
Paracetamol, kapljice

Foto, vir: FB

Paracetamol je učinkovina, ki deluje antipiretično in analgetično. Uporablja se zlasti za lajšanje bolečin in zniževanje vročine pri prehladih, gripi … (sl.wikipedia)

C. R.