Finska namerava zaostriti politiko do migrantov

Vir: arhiv

Ker migrantski pakt, ki ga je nedavno sprejela EU, ne bo prinesel bistvenih sprememb migrantske politike, so se nekatere vlade držav EU odločile ukrepati same, da omejijo nebrzdan prihod migrantov v svojo državo. Finska vlada je tako včeraj v parlament vložila predlog zakona, s katerim med drugim želi zaostriti azilno politiko in obmejni straži omogočiti zavračanje prosilcev za azil že na mejah.

 

Finski premier Petteri Orpo je namreč dejal, da Finska potrebuje nova “pravna orodja”, potem ko je v zadnjih mesecih zabeležila povečano število prihodov prosilcev za azil na več kot 1300 kilometrov dolgi vzhodni meji z Rusijo.

Z zakonskim predlogom želi finska vlada med drugim uvesti omejitve na področju prošenj za azil, v skladu s katerimi bi jih lahko vložili le tisti, ki potrebujejo posebno zaščito, kot so otroci ali invalidi.

O upravičenosti prošenj za azil bi lahko samostojno presojala finska obmejna straža. Tiste, ki do zaščite po novem zakonu ne bodo upravičeni, bi lahko na meji zavrnili oziroma jih izgnali iz države.

Vlada želi zakon sprejeti po izrednem postopku, ker naj bi obstajal utemeljen sum, da skuša tuja država ogrožati finsko suverenost in nacionalno varnost.

Migrante na meji je pod prejšnjo vlado že zavračala tudi slovenska policija. Ta je namreč prišleke, ki so prihajali iz varnih držav, avtomatično vrnila na Hrvaško. S prihodom vlade Roberta Goloba so policisti dobili nova navodila, po katerih morajo sprejeti vsakega migranta, ki izreče besedo azil. Na ta način Slovenija migrantov praktično ne vrača, saj jih 99,99 odstotka izrazi željo za azil, pa če so njega upravičeni ali ne.

A. V.