Evropski parlament sprejel peticijo dr. Ferenca o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve pobojev

Kosti umorjenih v Kočevskem rogu, pod Macesnovo gorico (vir: arhiv)

Na pobudo evropske poslanke Romane Tomc je Odbor za peticije Evropskega parlamenta sprejel peticijo 718/2023 prvopodpisanega dr. Mitje Ferenca o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji.

Peticija je zdaj na voljo za elektronski podpis podpore.

V peticiji je dr. Mitja Ferenc Evropski parlament pozval, da izrazi spoštovanje do vseh žrtev komunističnih pobojev v Sloveniji in do njihovih svojcev, ki nimajo svojega groba, mrliškega lista in dobrega imena, saj jim je spoštovanje odklonila oblast v lastni državi, Sloveniji.

V desetletjih komunistične vladavine so prebivalce Slovenije prizadele vse oblike kršitev človekovih pravic in svoboščin. Nad delom slovenskega naroda je bil storjen genocid. Pripadniki jugoslovanske komunistične tajne policije so na skritih lokacijah po vsej Sloveniji izvedli številne izvensodne usmrtitve, Komisija Vlade RS za prikrita množična grobišča pa je doslej evidentirala že več kot 750 lokacij skritih množičnih grobišč.

Evropska poslanka Romana Tomc je povedala: “Vesela sem, da je Evropski parlament odobril peticijo za objavo. Žrtvam in njihovim svojcem v Sloveniji ni priznana pravica do spomina, želim si, da jim je v majhno zadoščenje vsaj to, da bo spomin na nedolžne žrtve pobojev obeležen v Evropskem parlamentu. Želim si, da peticijo podpre čim več ljudi.”

Svoj podpis lahko oddate po registraciji na spletni strani Odbora za peticije: https://bit.ly/3 Tecy9p

M. D.