Evropska poslanka Romana Tomc ogorčena ob ogledu predvidene lokacije azilnega doma na Obrežju

Evropska poslanka obiskala Brežice in območje, ki si ga je vlada izbrala za izpostavo azilnega centra.

Danes, 21. marca 2024, je občino Brežice obiskala evropska poslanka Romana Tomc in si skupaj z županom občine Brežice Ivanom Molanom, podžupanoma Aleksandrom Gajskem in Bogdanom Palovšnikom, direktorico občinske uprave Patricio Čular in predsednikom Sveta KS Velika Dolina Fredijem Žibertom ter podpredsednikom Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavkom Bizjakom, ogledala določeno lokacijo izpostave azilnega doma na območju Obrežja.

Župan občine Brežice Ivan Molan se ji je zahvalil za obisk in dejal, da sta s poslanko sodelovala tudi v času begunske krize leta 2015.

Seznanil jo je z namero Vlade, da na območju občine Brežice vzpostavi Registracijski center za okoli 600 ljudi, poleg katerega naj bi vzpostavili tudi azilni dom.

”Tu gre za neprimerne bivalne pogoje; ta prostor ni namenjen bivanju. Po drugi strani pa je to je eden najbolj obremenjenih mejnih prehodov, preko katerega na leto preide 5 milijonov vozil, vključno z ogromnim številom tovornjakov. Smatrano je, da to, kar je storila Vlada, nekorektno do lokalne skupnosti in nehumano do migrantov,” je uvodoma povedal Molan.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je ob ogledu lokacije, ki je tik ob mejnem prehodu Obrežje, bila začudena in ogorčena, da je Vlada enostransko, brez dialoga z lokalno skupnostjo sprejela sklep za postavitev izpostave azilnega doma na lokaciji, ki je popolnoma neprimerna za bivanje.

Tomčeva je poudarila: ”Ugotavljam, da je to področje, kjer je ogromno transporta, tovornjakov. Hkrati pa sem začudena, ko vidim stavbo, ki je pravzaprav namenjena nastanitvi živine in ki naj bi jo preuredili v bivanjski prostor za prosilce za azil. Tudi z vidika varovanja človekovih pravi je lokacija popolnoma nesprejemljiva; samo poglejmo kakšno bo stanje tu poleti – neznosna vročina, pogoji bivanja bodo absolutno neznosni. Na drugi strani pa seveda razumem lokalno prebivalstvo, ki je bilo postavljeno pred dejstvo, da tukaj dobi azilni center, nihče pa ne ve koliko prosilcev za azil bo sem prišlo, Vlada pa nima nobenih odgovor in to je skrajno neodgovorno. Takšne odločitve se vedno sprejemajo v sodelovanju z lokalno skupnostjo in kot rečeno prostor je absolutno neprimeren.”

Ob tem je še dodala, da je lokacija primerna za organizacijo registracijskega centra, ki na tem območju že deluje, nikakor pa ni primerna za azilni center. ”Tudi mešanje registracijskega centra in azilnega centra v osnovi ne gre skupaj – to sta dve različni kategoriji ljudi, ki morata biti ločeni,” je še poudarila.

𝐏𝐨𝐧𝐮𝐝𝐢𝐥𝐚 𝐫𝐨𝐤𝐨 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞𝐦𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐢𝐯𝐚𝐥𝐬𝐭𝐯𝐮

”Ljudem, ki jih tukaj skrbi kaj jih čaka, bom pomagala s tem, da na to problematiko opozorimo v Bruslju, da skupaj napišemo pismo pristojnim agencijam, ki preverjajo če so izpolnjeni pogoji za azilne center. Verjamem, da če si bi kdorkoli iz Bruslja prišel ogledat lokacijo, bi naša Vlada, ki skuša tu vzpostaviti azilni center, dobila zelo resen opomin,” je odločno povedala evropska poslanka Romana Tomc.

Vir in foto: Občina Brežice

A. L.