Eurostat: Slovenija med najbolj rusofilskimi državami znotraj EU

Vladimir Putin, Alina Kabajeva (vir: YouTube)

Začel se je 73. dan vojne v Ukrajini. Tudi to noč so v državi odmevala opozorila pred zračnimi napadi. Ruska vojna ladja Admiral Makarov naj bi bila v plamenih, potem ko so jo ukrajinske sile zadele s protiladijsko raketo neptun, poroča lokalni medij iz črnomorskega pristanišča Odesa. Na spletni strani so novici priložili tudi satelitski posnetek goreče ladje, a avtentičnost tega še ni potrjena. Ukrajinske sile naj bi doslej uničile 11 ruskih ladij, glavno ladjo Moskva so uničili 13. aprila.

Iz obkoljene jeklarne Azovstal v uničenem mestu Mariupol na jugu Ukrajine so včeraj uspešno evakuirali še 50 civilistov, skupno okoli 500. V jeklarni naj bi bilo še okoli 200 civilistov, med njimi najmanj 20 otrok.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je ukrajinsko mesto Mariupol na obali Črnega morja povsem uničeno. Območje jeklarne Azovstal je sicer edini prostor znotraj Mariupola, ki je še pod nadzorom ukrajinskih sil.

Zadnji dogodki in novice:

  • Letošnji pridelek pšenice v Ukrajini bi bil lahko za tretjino manjši
  • Amnesty International je Rusijo obtožil vojnih zločinov.
  • Baltski zunanji ministri so včeraj obiskali Kijev.
  • Varnostni svet ZN prvič od začetka vojne do soglasja pri izjavi o Ukrajini, pozivajo k mirni rešitvi stanja.
  • Pentagon navaja slab napredek ruske vojske.

EU je sprejela sveženj sankcij, na seznamu je tudi nekdanja ruska gimnastičarka Alina Kabajeva, domnevno partnerka ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim naj bi imela štiri otroke. Nahaja se nekje v Evropi, domnevno v Švici. Razlog je njena vloga v propagandi Kremlja in tesne vezi s Putinom. Kabajeva je predsednica upravnega odbora holdinga National Media Group, ki ima pomembne deleže v skoraj vseh večjih ruskih državnih medijih.

Več o povezav Putina in Kabajeve je na voljo na povezavi: Putin and Kabaeva 

Eurostat: Slovenci med največjimi rusofili v EU

Dobra polovica Slovencev meni, da je Rusija odgovorna za trenutno situacijo v Ukrajini, kar Slovenijo uvršča na rep Evropskih držav glede negativnega mnenja o odgovornosti Kremlja za invazijo na Ukrajino. V povprečju namreč skoraj 80 odstotkov Evropejcev meni, da je odgovornost na strani Rusije. Drugim državam in organizacijam krivdo za invazijo pripisuje 17 odstotkov Evropejcev in 39 odstotkov Slovencev, ki so sodelovali v raziskavi.

Vsak četrti Slovenec meni, da je Rusija popolnoma odgovorna za vojno v Ukrajini, 13 odstotkov Slovencev pa meni, da je celotna odgovornost na strani drugih držav, razkriva raziskava javnega mnenja Evropskega statističnega urada (Eurostat).

Podatki Evropskega statistične urada (Eurostat) Slovenijo uvrščajo med najbolj rusofilske države znotraj Evropske unije. Kremlju bolj od Slovencev verjamejo le še Ciprčani, Bolgari in Grki.

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Vir: liveuamap.com

A. L.