Epidemiologi cepivo AstraZenece priporočajo za mlajše od 65 let

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let. Za starejše je na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva, je zapisano v poročilu, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ.

Do vključno včeraj, četrtka, je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 54.222 oseb, z obema odmerkoma skupaj pa še 36.819 oseb.

Cepljenje s cepivom AstraZenece se po navedbah posvetovalne skupine za cepljenje priporoči za cepljenje nepokretnih oseb na domu ne glede na njihovo starost, saj je to cepivo, za razliko od mRNK cepiv, bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja, so zapisali.

Ker zaenkrat ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se zanje zaenkrat bolj priporoča uporaba mRNK cepiv.

Člani posvetovalne skupine za cepljenje priporočajo prednostno cepljenje s cepivom AstraZenece za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami ter za ostale nujne službe, ki so pomembne za delovanje države.

Drugi odmerek devet do 12 tednih od prvega cepljenja

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca naj sledi po devet do 12 tednih od prvega cepljenja, je še sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

Razlika med cepivi

Slovenija se je pridružila več državam po Evropi, ki s cepivom AstraZeneca ne bodo cepili starejših od 65 let. AstraZenecovo cepivo sicer za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne ni mRNA cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA cepiv. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Prva pošiljka cepiv AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek, cepiti bi začeli v torek. V prvi pošiljki bo predvidoma 9600 odmerkov, medtem ko se je v začetku tedna pričakovalo 15.000 odmerkov.

Danes je v Slovenijo sicer prišla pošiljka Moderne s 4800 odmerki, pa so za STA pojasnili na NIJZ.

Poleg tega je iz zapisnika posvetovalne skupine razvidno, da so razpravljali o možnosti, da bi določene skupine kroničnih bolnikov, kot so dementne osebe, osebe z Downovim sindromom, duševno prizadeti in osebe po presaditvah, prišle na vrsto za cepljenje proti covidu-19 skupaj s starostniki, starimi 70 let in več. Dogovore o prednostnih skupinah bodo nadaljevali na naslednjem sestanku, glede na zelo omejene količine cepiva namreč trenutno spremembe prioritet niso smiselne, so še zapisali.

Slovenija po številu cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu v EU

Slovenija je z 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu v EU, kaže razpredelnica, ki so jo objavili na ameriški univerzi Johnsa Hopkinsa – vir

To je tudi več kot v Združenem kraljestvu, kjer so z dvema odmerkoma cepili 0,71 odstotka ljudi, a manj kot v Izraelu, Združenih arabskih emiratih, Islandiji in ZDA. Na omenjene podatke, ki jih je univerza na spletu objavila v četrtek, je danes opozoril evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Peter Liese, ki je tudi član parlamentarnega odbora za javno zdravje.

 

Povprečje cepljenih z dvema odmerkoma v EU je 0,29 odstotka, v svetu pa 0,1 odstotka. V EU so za Slovenijo med najboljšimi Italija z 0,64 odstotka, Danska z 0,63 odstotka, Litva z 0,56 odstotka in Nemčija z 0,5 odstotka.

Johns Hopkins Resource Center (CRC) zbira ključne metrike za razumevanje napredka pri cepljenju po državah in objavlja podatke glede na uporabljene odmerke, število cepljenih v celoti, odstotek cepljenih v celoti med prebivalstvom.

Daleč največji delež cepljenih z dvema odmerkoma je sicer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v Izraelu, in sicer znaša 18,28 odstotka. Liese sicer ob tem izpostavlja, da je primerjava preostalih držav z Izraelom preprosto nepravična, saj je njegova pogodba neprimerljiva s pogodbami, ki jih je s proizvajalci sklenila EU.

Pri tem naj bi šlo po neuradnih navedbah v glavnem za to, da je Izrael pri sklenitvi pogodb prevzel vso odgovornost, medtem ko je EU vztrajala, da morajo odgovornost prevzeti podjetja. To naj bi bil eden od razlogov, da je pogodbe sklenila pozneje kot nekatere tretje države. Izraelu po deležu cepljenih z dvema odmerkoma sledijo Združeni arabski emirati z 2,59 odstotka, Islandija z 1,36 odstotka in ZDA z 1,3 odstotka. V Združenem kraljestvu pa je velik delež cepljenih z enim odmerkom, delež tistih, ki so že prejeli oba odmerka, pa je manjši.

Več o cepljenju proti covid-19 lahko preberete tukaj ali Varna cepiva proti COVID-19 za Evropejce | Evropska komisija (europa.eu)

M. D.