Epidemija upada, zeleni bi lahko postali v začetku junija

Koronavirus

Epidemija upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,83. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 554. Zeleni bi lahko postali v začetku junija.

Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem se bo še dodatno in hitreje zmanjševalo število okuženih oseb v populaciji.

Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 554 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,83, bi lahko to stanje dosegli v začetku junija.

Ocenjeni deleži okuženih in kužnih so naslednji:

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5x toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 1 % prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Prognoza razvoja epidemije

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so predpostavili, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število na R=0,83 (trenutna ocena). Upoštevali so vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah.

Predpostavili so, da je imunih 3,5-krat toliko kot potrjeno okuženih. Upoštevali so, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici.

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov po fazah

Trenutno smo v rumeni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja.

Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zelo fazo prešli v začetku junija.

Vir: Matjaž Leskovar, FB
Kratkoročna napoved
Dolgoročnejša napoved

Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa. Tako so zapisali v Institutu Jožef Stefan, Odseku za reaktorsko tehniko, kjer pripravljajo analize in prognoze za covid-19.

Nasvet

Zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov je še toliko bolj pomembno, da dosledno izvajamo samozaščitne ukrepe (ne pozabimo na zračenje prostorov), da delamo od doma, če je le možno, in da se predvsem ne družimo v zaprtih prostorih. Potrudimo se krivulje obrniti strmo navzdol, da se bo v bolnišnicah ustvaril prostor za ostale programe in da bomo lahko čim prej bolj normalno zaživeli.

Vir: COVID19 (ijs.si)

C. R.