Enkratno: Dobrodelni operni maraton povezuje štiri dolenjske občine

(vir: Občina Šmarješke Toplice)

Ob svetovnem dnevu teka bo danes, v nedeljo, 5. junija 2022, na Dolenjskem potekal poseben dobrodelen dogodek.

Irena Yebuah Tiran

IrenYebuah Tiran, priznana mezzosopranistka in maratonka, bo izvedla Dobrodelni Operni Maraton, ki bo združil tri zelo pomembne vrednote: kulturo, šport in dobrodelnost.

Na dobrodelnem dogodku želijo zbrati finančna sredstva za spodbudo štirih mladih talentov, ki so na področju športa in glasbe nekaj rezultatov že dosegli, z našo in vašo podporo pa jih bodo lahko še več. Z dobro spodbudo lahko pomagamo. To sta glasbenika Ema Starešinič ter Jan Arh ter športnika Klara Lukan ter Lovro Šimec.

S tekom in petjem se povezujejo štiri dolenjske občine: Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan, na več kot 42 kilometrov dolgi progi ob izbranih postajališčih bo moč doživeti operne napeve iz svetovne zakladnice.

Z maratonom pričnejo jutri ob 9. uri na Karlovškovem trgu v Šmarjeti, kjer bo ob 17. uri tudi slovesna zaključna prireditev in podelitev zbranega zneska med mlade.

Program teka:

  • Trg v Šmarjeti 9:00 – Otočec: 7 km

Otočec 9:42    Duet iz opere Hoffmanove pripovedke J. Offenbacha Barcarolle

  • Otočec – Glavni trg, Novo mesto: 8 km

Novo mesto, Glavni trg 10:40    Napitnica iz opere Traviata G. Verdija

  • Glavni trg – Gostilna Vovko, Ratež: 7,5 km

Ratež: Gostilna Vovko 11:35 Duet iz opere Cosi fan tutte W. A. Mozarta Il core vi dono

  • Gostilna Vovko, Ratež – Gostilna Turk, Gorenji Maharovec: 7,2 km

Gorenji Maharovec: Gostilna Turk 12:30 Tercet iz opere Cosi fan tutte W. A. Mozarta Soave sia il vento

  • Gostilna Turk, Gorenji Maharovec- KC Primoža Trubarja: 3km

Šentjernej: KC Primoža Trubarja 13:00 Cvetni duet iz opere Lakme L. Deliba

  • KC Primoža Trubarja- Oštarija pri Selaku: 4 km

Dobrava pri Škocjanu: Oštarija pri Selaku 13:38 Duet iz opere Don Giovanni W. A. Mozarta La ci darem la mano

  • Oštarija pri Selaku- Občinska stavba Škocjan: 5,3 km

Škocjan: Občinska stavba Škocjan 14:23 Kvartet iz opere Rigoletto G. Verdija Bella figlia dell’amore

  • Občinska stavba Škocjan- Trg v Šmarjeti: 8 km

Šmarjeta: Trg v Šmarjeti 15:20 arija iz opere Turandot G. Puccinija Nessun Dorma

Organizatorji vabijo, da se jim pridružimo, lahko tudi sodelujemo s tekom, ali pa zgolj obiščemo posamezne kraje in dogodke.

Od 15. do 17. ure bo v Šmarjeti potekal tudi pester spremljevalni program. Slovesni zaključek dobrodelnega maratona pa bo ob 17. uri.

Mlade lahko podpremo tudi  s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo POJEM1 ali POJEM5 na številko 1919 in prispevali boste (1 ali 5) EUR za Dobrodelni operni maraton.

Prispevate lahko uporabnike mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T-2, Telemach, A1.

Prejemniki zbranih sredstev:

Naslov slike

EMA STAREŠINIČ – članica skupine Preloški muzikanti

pravi, da je svojo ljubezen do glasbe pokazala že v ranem otroštvu. Starša celo pravita, da si je uspavanko zapela kar sama. Uspešno je opravila kar 8 razredov violine ter 6 razredov klavirja Poleg pravne fakultete trenutno obiskuje tudi šolo solopetja v čemer dosega najvišje rezultate na mednarodnih tekmovanjih! V navdihujočo zgodbo dodaja niti sodelovanja, saj je članica tamburaške skupine Preloški muzikanti, ki sodeluje kot pevka in violinistka, poje tudi v pevskem zboru Pravne fakultete, Pegius in igra v godalnem ansamblu Glasbenega ateljeja Tartini.
Ema si v bodoče želi glasbeno ustvarjati in postati uspešna sopranistka – mi pa jo na njeni poti podpiramo!

Naslov slike

JAN ARH 

je  gotovo najboljši nenavaden študent slovenistike, kar ga poznamo. Janova navdihujoča zgodba je v glasbi in note ujeta že od osnovnošolskih pričetkov. Z osmimi leti je namreč pričel z glasbeno pripravnico in se leto za tem vpisal na pouk klavirja. Kmalu je klavirju dodal drugi instrument, diatonično harmoniko. Leta 2019 je poznavanje dveh instrumentov dodal še uspešen sprejem na pouk solopetja, ki ga je že okronal z zlatim priznanjem na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG lansko poletje pa je mehu dodal še 4 strune in se pričel učiti igranja violine.
Neutrudni Jan je bil 12. marca letos sprejet na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. 

Jan si v bodoče želi glasbeno ustvarjati in postati uspešen pevec – mi pa ga na njegovi poti podpiramo!

Naslov slike

KLARA LUKAN

je gotovo najhitrejša študentka drugega letnika Biotehnologije na ljubljanski univerzi. 21 letna Klara je svetovno priznana atletinja, ki že 12 let aktivno tekmuje v teku na srednje/dolge proge. Kot udeleženka olimpijskih iger v Tokiu je v disciplini teka na 5000m zastopala barve Slovenije. Leta 2019 je na tem področju postala Evropska prvakinja, leto 2020 je naziv okronala še z naslovom evropske mladinske podprvakinje v krosu. Leto kasneje je bil rezultat izboljšanja pri osvojitvi srebra v evropskem prvenstvu v krosu! Poleg naštetega je Klara tudi državna članska rekorderka v cestnem teku na 10 km ter na razdalji 2000 m ter dvakratna balkanska članska prvakinja. Tekmovala je po celem svetu, od Italije, Češke, do Kenije, vse od leta 2013 pa ponosno zastopa Slovenijo kot članico slovenske reprezentance.  Za svetovno priznano športnico, ki si želi novih dosežkov tudi v prihodnje – jo na njegovi poti podpiramo! 

Naslov slike

LOVRO ŠIMEC 

pravi, da mu je bila v zibelko položena vztrajnost in talent, ki ju je sam dodobra izpilil. Mladi atlet se s tekom spogleduje že od začetnih osnovnošolskih let. Je večkratni državni prvak v dvorani na prostem, v disciplinah od 800 do 3.000 metrov. Lani je prvič nastopil v državnem prvenstvu Balkanskega prvenstva v Srbiji in z veseljem nam pove, da je zastopiti Slovenijo na mednarodnem tekmovanju prav posebno občutje. Lovro je bil letos izpolnil normo za zastopanje Slovenije na evropskem prvenstvu v Jeruzalemu, kjer bo tekmoval v teku na 1500m. Poleg pridnega gimnazijskega dela, ki ga opravlja kot učenec športnega oddelka Gimnazije Novo mesto, želi uspešno trenirati tudi v naslednjih. Mladega tekača čaka lepa prihodnost! 

Več: Doživetja 

M. D.