Dvor: Podpisana pogodba za obnovo Auerspergove železarne

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in direktor gradbenega podjetja Kograd IGEM Branko Poberžnik na podpisu pogodbo za obnovo Auerspergove železarne Dvor | Avtor Ministrstvo za kulturo

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj z izvajalcem del podpisal pogodbo za obnovo Auerspergove železarne na Dvoru. Obnovo, rekonstrukcijo in dograditev bo izvedel izbrani ponudnik javnega naročila, koroško gradbeno podjetje Kograd IGEM.

Podpisu pogodbe sta bila, poleg podpisnikov, ministra Simonitija in direktorja gradbenega podjetja Branka Poberžnika, prisotna še župan Občine Žužemberka Jože Papež in poslanka Državnega zbora Anja Bah Žibert.

Predvidena investicijska vrednost projekta je 2.294.469,27 evra (vključno z DDV). Ministrstvo bo projekt sofinanciralo s 77.234,64 evra. Sredstva v višini 1,7 milijona evrov bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Nosilec projekta je Ministrstvo za kulturo, partner v projektu je Zavod za varstvo narave, ki je zadolžen za pripravo programskih vsebin naravovarstvene razstave. Pri projektu sodelujeta tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Novo mesto in Dolenjski muzej, ki hrani obsežno zbirko železolivarskih izdelkov, izdelanih v Auerspergovi železarni Dvor.

Namen projekta je ohranjanje kulturne dediščine in preprečevanje njenega propadanja ter dvig ozaveščenosti prebivalcev o pomenu biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine v regiji Jugovzhodna Slovenija. V okviru projekta bo vzpostavljena sodobna in inovativna interpretacija območja Natura 2000. Tako bosta zagotovljeni kakovostna interpretacija in sinergija med naravovarstvenimi učinki, ohranjanjem kulturne dediščine in javno dostopnostjo.

Železarna Auerspergovih knezov na Dvoru pri Žužemberku – njeno območje je razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena – je leta 1796 začela delo kot klasična fužina, okoli leta 1820 pa se je preoblikovala v največjo železolivarno na ozemlju južno od Alp. Gre za enega najpomembnejših nekdanjih industrijskih obratov na Dolenjskem.

Načrt ureditve Auerspergove železarne na Dvoru. (foto: Občina Žužemberk)
Po podpisu pogodbe, od leve: Anja Bah Žibert, Branko Poberžnik, Vasko Simoniti in Jože Papež.

A. L.