Državo lahko vodi skoraj polovico manjša ekipa

Stojnica na Novem trgu v Novem mestu (vir: arhiv)

Minilo je 100 dni delovanja vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Njegova edina “reforma” doslej je bila vzpostavitev rekordnega števila ministrstev. Golob je s svojim predlogom, ki ga je njegova koalicija nato v državnem zboru tudi potrdila s spremembami Zakona o vladi, sprožil pravo inflacijo ministrstev.

Cilj tega je zagotoviti službe neizvoljenim politikom, smiselnih razlogov za spremembo zakona namreč ni.

Če bi Golobov zakon obveljal, bi imeli v Sloveniji kar šest polnim ministrstev več kot zdaj. Glede na stanje in glede na to, kam drvi Slovenija – v novo krizo, bi bilo smiselno krčenje števila ministrstev, ne pa povečanje.

Leto mrtvega teka

Nova ministrstva bodo zahtevala eno leto usklajevanj, novih sistemizacij, urejanja prostora, zaposlitev in še mnogo drugih stvari, ki so potrebne za vzpostavitev ministrstva. Prej kot o učinkovitosti, bi lahko govorili o enem letu mrtvega teka.

Če bi ta predlog obveljal, bi bilo to tudi največ ministrstev v zgodovini samostojne Slovenije in tudi največ med evropskimi državami. Ob tem, da imamo zgolj 2,1 milijona prebivalcev. Nova ministrstva bodo prinesla višje stroške in dodatno breme za davkoplačevalce.

Robert Golob je po imenovanju in predlogu za več ministrstev celo napovedal, da bo vlada začela delati na polno šele v septembru. Zdaj je september in nič ne kaže, da bi delali na polno. Še vedno slavijo in predvsem veliko obljubljajo, realizacije pa ni od nikoder.

Golobova koalicija je spremembe Zakona o vladi sprejela 22. junija. Po tem zakonu bi zdajšnja ministrstva umetno delili, združevali in prenašali posamezna področja, za katera so ministrstva zadolžena.

Ministrstvo za solidarno prihodnost svetovni unikat

Po kreativnosti posebej izstopa ministrstvo za solidarno prihodnost, ki si ga je izboril Luka Mesec, predsednik stranke Levica, ki se je komaj prebila v parlament. V to novo ministrstvo so umetno stlačili dolgotrajno oskrbo, zemljiško in stanovanjsko politiko, razvijanje in promocijo modelov lastništva zaposlenih in participativnega upravljanja v podjetjih ter udeležbo delavcev pri dobičku ter ostalih t. i. politik ekonomske demokracije.

Novoustanovljeni resor, ki bi ga vodil nov minister iz vrst Levice, bi se torej ukvarjal z vsem po malo. Vse to ne bi prineslo nobene učinkovitosti, temveč le večjo možnost nastanja nesoglasij, vztrajnega pregovarjanja glede delitve pristojnosti in zmede.

Luka Mesec, ki je zdaj minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, del tega naj bi prenesli v novo ministrstvo, pa je že ob zaslišanju za ministra povedal, da pričakuje, da bo eno leto izgubil samo s tem, da bo vzpostavil ministrstvo.

Spomnimo. Vladne ekipe v zgodovini Slovenije so bile doslej bile številčne. V mandatu 2004–2008 smo imeli 12 ministrstev, v mandatu v letu 2012 pa le dobrih 11.  Najbolj vitka in najbolj operativna vlada bila 10. slovenska vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Imela je 11 ministrov in ministrico brez resorja, ki je vodila Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Torej, državo lahko vodi skoraj polovico manjša ekipa, kot pa jo želi aktualna Golobova ekipa.

Kako je s tem v tujini?

To najbolj ponazori graf, ki ga objavljamo ob koncu prispevka. Države z nekaj milijoni prebivalcev imajo med 6 in 10 ministrstvi, torej štirikrat, trikrat več, kot bi jih pod Golobovo vlado imela Slovenija.

Kaj bi prineslo povečanje ministrstev?

višje stroške in breme za davkoplačevalke in davkoplačevalce, zato ne drži navedba Roberta Goloba in koalicije, da zakon nima finančnih posledic na državni proračun in druga javno finančna sredstva;

– Slovenija bi bila absolutni rekorder po številu ministrstev v EU;

– Nova ministrstva bi prinesla še več birokracije v državi, ki se že tako duši pod grmado različnih predpisov;

– Povečanje števila ministrstev je sporno tudi z vidika pravne varnosti, čemur pritrjuje tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora.

Nujen je referendum proti načrtovanemu bohotenju birokracije

Golobova koalicija je zakon o spremembah potrdila, zato nam državljanom ostane le to, da temu nasprotujemo na referendumu. In prav to je razlog, da največja opozicijska stranka SDS zbira podpise, po katerih bo moral državni zbor razpisati referendum. Potrebnih je 40.000 na upravni enoti overjenih podpisov podpore referendumu.

To norost namreč lahko ustavimo le državljani na referendumu, še prej pa moramo zbrati 40.000 podpisov podpore, da do tega sploh lahko pride.

Število ministrstev v času posameznih vlad:

Zaradi nameravanega bohotenja demokracije je stranka SDS vložila zahtevo za referendum. (vir: SDS)

M. D.