Državna meja prepustna kot sir

(vir: times.si)

Kako neučinkovita je slovenska vlada pri varovanju državne južne meje, priča tudi podatek o tem, koliko nezakonitih migrantov policisti dnevno primejo.

Za včeraj, 20. januar 2020, s Policijske uprave Novo mesto poročajo, da so prijeli 10 migrantov, in sicer 6 Maročanov in 4 Vietnamce, v petih krajih.

Prijeli pa so jih v Kočevskih Poljanah (občina Dolenjske Toplice), na Malem Podljubnu (Novo mesto), Rdečem Kalu (Trebnje) in v Posavju (Slovenski vasi in Brežicah).

Prav včeraj dopoldne pa so migranti ponovno korakali na obrobju Novega mesta, na vrhu Regrče vasi, po cesti ob vodnem zbiralniku: ulici K Roku, ki postaja stalnica na njihovi migrantski poti, ki vodi preko Gorjancev in naprej.

Eden od migrantov je v ulici K Roku spotoma “fehtaril” za cigarete, hodil je tudi po zelenicah in okoli tamkajšnjih novih hiš ter iskal domačine, ki bi jih lahko imeli. Pri tem ni šlo za pomoto; da gre za migrante, jih je izdajala govorica in “delo” z rokami.

Policija migrantov v Novem mestu včeraj glede na poročilo ni prijela. Kaže pa to na veliko nesposobnost političnega vodstva v državi, saj se migranti lahko prosto sprehajajo povsod, kjer jim srce poželi. Če domačini pokličejo policiste, jim primejo (ali pa tudi ne), sicer pa imajo prosto pot.

Narobe je to, da ni sistemske rešitve, s kateri bi preprečili nezakonite prehode državne meje, državljani smo prepuščeni sami sebi, varnost je na psu!

C. R.