Država išče namestitve za begunce iz Ukrajine

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je objavil javni poziv, s katerim želi pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine.

Nastanitveni objekti morajo obsegati najmanj 20 postelj, kopalnice pa so lahko skupne. Rok za prijavo je torek, do 9. ure.

Kot so zapisali na spletnih straneh vlade, morajo ponudniki opredeliti stroške najema, obratovalne in fiksne stroške, povezane z nastanitvijo, stroške čiščenja, priprave ali dostave obrokov v skupnih prostorih, zagotovitve posteljnine in brisač ter pranja brisač in posteljnega perila. Poleg tega morajo zagotoviti možnost uporabe pralnice najmanj dvakrat tedensko oziroma drugačno zagotovitev pranja oblačil nastanjenih. Druga možnost je, da naročnik zagotovi posteljnino in brisače, izvajalec pa zagotovi zadostno kapaciteto pralnice, da si perejo sami.

Na javni poziv se lahko prijavijo pravne osebe, ki izpolnjujejo v pozivu navedene pogoje. Prijavitelj vlogo predloži na obrazcu, ki je priloga javnega poziva.

Urad lahko do roka za oddajo prijav kadar koli ustavi postopek, prav tako si pridržuje pravico, da s prijavitelji ne sklene pogodb, zlasti če bodo cene najema za eno osebo na noč presegale ceno, ki jo je predvidel urad.

V Slovenijo še naprej prihajajo begunci iz Ukrajine. V nastanitvenem centru v Logatcu jih je bilo včeraj 85, še več pa si jih namestitev išče pri sorodnikih in prijateljih, je za STA povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

Na družbenih omrežjih pa je tudi vse več objav posameznikom, ki so ukrajinskim beguncem že oddali svoje proste nastanitvene kapacitete. Veliko pa je tudi povpraševanja za to. Kdor želi in zmore, lahko pokliče vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530.

Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected]

Iz Ukrajine prihajajo ženske, otroci in ostareli bolni, tako je na Poljskem:

Javni poziv je objavljen na povezavi: JAVNI-POZIV-5.3.2022

A. L.