Dragocena donacija ameriškega veleposlaništva

Ameriška veleposlanica ob predaji donacije. (vir: Twitter, Ameriško veleposlaništvo v RS)

Včeraj je v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard izročila donacijo, ki sta jo simbolično prevzela državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin.

Gre za aparat za dezinfekcijo bolnišničnih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru, ki z obsevanjem uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi Covid-19. Aparat je razvilo slovensko podjetje.

V donaciji so tudi zaščitne obleke, nadškornji in zaščitne rokavice, odporne na kemikalije.

Z donacijo ameriško veleposlaništvo izraža podporo Sloveniji v boju z epidemijo Covid-19 ter simbolično potrjuje uspešno dolgoletno sodelovanje med državama.

Kot pravi državna sekretarka Tina Bergant: “Pandemija je pokazala kako pomembno je sodelovanje. Nihče ne sme ostati sam in zadaj! Ta današnja donacija bo pomagala pri tem, na kar nas je Covid tudi opozoril; virusi, bakterije, pa tudi bolnišnične okužbe predstavljajo velik problem.”

V Sloveniji je sicer okoli 18.000 bolnišničnih okužb, ki bi jih aparat u ultrazvočnim delovanjem lahko uničil. S pomočjo donirane opreme pa bodo lahko poskrbeli tudi za ustrezno zdravstveno zaščito zaposlenih.

Z donacijo za povečanje zmogljivosti na področju kriznega upravljanja in zmožnosti odzivanja na izredne razmere ZDA simbolično potrjujejo dolgoletno partnerstvo med državama ter izkazujejo solidarnost pri prizadevanjih za zaščito prebivalcev Slovenije in širše regije pred Covid-19.

Ob predaji donacije v UKC Ljubljana.

M. D.