Dr. Žiga Turk: Niti kul niti KUL

Prof. dr. Žiga Turk (vir: družbena omrežja)

Za novo leto si želim, da ne bi bilo slabše. Ena zadeva, ki bo skoraj gotovo šla na slabše, je predsednik republike. Pahorja ne marajo, je pa prvi predsednik, ki je predsednik vseh Slovencev in ki dela tako, da državljane povezuje.

Očitajo mu sicer Instagram populizem, ampak to je benigno v primerjavi s socialnim (vsega so krivi bogati) in nacionalnim (vsega so krivi tujci) populizmom, ki ga zganjajo drugi. Ta hip vidim samo enega moža, ki bi lahko stopil v njegove čevlje. In bi mu bilo celo pretesni. Bog mu daj zdravje.

Na slabše gre z lahkoto tudi vlada. Ne želim si, da bi moral na volitvah izbirati med KUL in Janšo in kakšnim novokomponiranim nepolitičnim listnatim ptičem. KUL seveda ni kul in tudi ni KUL. To ni nobena koalicija ustavnega loka.

Utemeljiti politično opcijo na izključevanju legalne in legitimne politične stranke je nedemokratično in zato protiustavno. Bistvo demokracije je, da si stranke priznavajo načelno pravico do oblasti.

Izključevanje, kot se ga gre KUL, je značilno za totalitarne režime, kjer je prostor samo za naše, vsi drugi pa so izključeni, izobčeni, nedotakljivi, prepovedani in, kot je pred poboji rekel Broz, “nikoli več ne bodo gledali naših lepih travnikov in planin”.

To je samo del kolumne dr. Žiga Turka, nekdanjega ministra za izobraževanje, na portalu Siol.net.

Celotno kolumno lahko preberete na povezavi: Žiga Turk: Pa srečno 2022 – siol.net

M. D.