Dr. Milan Zver za Državljana Evrope predlaga Boštjana Lesjaka

Slovenska zastava v Kijevu (vir: arhiv)

Evropski poslanec dr. Milan Zver za nagrado Državljan Evrope predlaga podpolkovnika Boštjana Lesjaka, ki je pred letom dni prevzel funkcijo začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini.

V obrazoložitvi je zapisal, da je Boštjan Lesjak tisti pogumni posameznik, ki si v letošnjem letu zagotovi zasluži nagrado za izjemne dosežke in naziv Državljan Evrope.

Lesjak je bil namreč prvi diplomatski predstavnik katerekoli države, ki se je po začetku ruske agresije vrnil v oblekani Kijev. S tem je tudi poskrbel za tlakovanje poti ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med oblegano Ukrajino in EU.

Janez Janša, takratni predsednik vlade, je Zverov predlog označil kot odličen. Zapisal je, da so Lesjaku nato sledili tudi predstavniki ostalih zahodnih držav in EU.

“Ukrajina se še danes s hvaležnostjo spominja prve diplomatske lastovke iz Slovenije,” je dodal Janša.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope. Ta nagrada se podeljuje za posebne dosežke dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008.

Več: Milan Zver

M. D.