Dr. Milan Zver vložil tožbo na Splošno sodišče EU zoper Evropsko komisijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver

Na včerajšnji novinarski konferenci so predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, evropski poslanec dr. Milan Zver ter mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik predstavili tožbo, ki jo je, kot napovedano, evropski poslanec dr. Milan Zver vložil proti Evropski komisiji na Splošno sodišče EU.

Tožba je vložena zaradi (ne)razkritja internih dokumentov Evropske komisije (EK) o misiji (obisku= podpredsednice EK Vere Jourove v Sloveniji ter njenega nedopustnega vmešavanja v notranje zadeve Slovenije.

Evropski poslanec Milan Zver je pred mesecem dni obljubil, da bodo pripravili tožbo v primeru komisarke Vere Jourove, saj sta upravna in politična pot na tem polju dali omejene rezultate, slovenska javnost pa ima interes in pravico, da izve vso resnico, kaj se je dogajalo v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji. In dodal:S tožbo ne želimo prikazati kršitev postopka in načel upravnega postopka ali materialnih pravil prava EU, ampak zlorabo pooblastil, ki so se v primeru komisarke Jourove zgodili, ter nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici na polju, kjer je država članica popolnoma suverena.”

Zaupanje v integriteto evropskih institucij je ključnega pomena za njen obstoj, kajti  ko institucije izgubijo zaupanje, padejo v krizo in lahko tudi razpadejo, zato je pomembno razkrivati nedovoljene posege kot se je zgodil pri intervenciji komisarke Jourove v slovenski politični in pravni prostor, je poudaril Milan Zver.

Mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik pa je povedal: “Gre za pomemben primer. Imamo EU in imamo Republiko Slovenijo. Imamo mednarodno pravo, evropsko pravo in pravni red Republike Slovenije. Na podlagi tega se Evropski komisiji očita netransparentnost ter zlorabo oblasti in postopka.”

Politikantske želje komisarke: To se ne bi smelo zgoditi

Pri tožbi gre za precedenčni primer. Pričakuje se, da bo evropsko sodišče čim prej presodilo, da je pri obisku komisarke Vere Jourove prišlo do situacije, ki se ne bi smela zgoditi. Milan Zver je dejal, da naloga, ne le poslancev, ampak tudi državljanov Slovenije, da se politikantske želje evropskih komisarjev, ki so predstavniki evropske eksekutive, ne morejo kar tako uresničiti in da se nimajo pravice vmešavati v delo najvišjih pravnih teles v državah članicah.

Evropski poslanec Milan Zver je zaključil s prepričanjem, da bo ta tožba tudi pozitivno vplivala na prihodnji razvoj EU.

Vir

A. L.