Dr. Bojana Beovič: “Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije”

Dr. Bojana Beovič (vir: Zajem zaslona)

Infektologinja prof. dr. Bojana Beovič ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov.

Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Beovičeva, sicer tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v današnji izjavi za STA pojasnila, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije, lahko pa govorimo o platoju. Problem takega pa je, da se krivulja lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor.

“Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol,” je dejala.

Beovičeva ocenjuje, da se bo število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še nekaj časa povečevalo. Upa, da bo do padca števila hospitaliziranih bolnikov prišlo pred koncem novembra.

Zdravstveni delavci so trenutno v izjemno težkem položaju, tudi zaradi možnosti okužbe, a na srečo do prenosa okužbe neposredno od bolnikov ne pride pogosto. Pogosteje se to zgodi tam, kjer okuženost bolnikov ni prepoznana, in ne na oddelkih, kjer so hospitalizirani bolniki s covidom-19. Pri delu z njimi namreč dosledno uporabljajo zaščitno opremo.

Več je okužb, ki pridejo v zdravstvo od zunaj in se potem prenesejo med zaposlenimi. To se trudijo omejevati. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v ljubljanskem kliničnem centru je namreč v teh mesecih izjemno aktivna.

Glede okuženih je Beovičeva povedala, da ti delajo v zelo različnih dejavnostih in da je prizadetih veliko poklicev. Sklepajo lahko, da se velik del okužb prenaša tudi na delovnih mestih.

“Mesece že prepričujemo ljudi, da je bolezen nevarna, terja velik davek. Žal so bili pred nekaj tedni v bistveno večjem soju žarometov tudi zdravniški kolegi, ki so razlagali, da gre za navadno gripo in da ti napori niso potrebni,” je dejala. Ob tem je poudarila, da se mora vsak, ki se v taki kritični situaciji oglaša, zavedati svoje odgovornosti.

Dr. Bojana Beovič je pozvala k upoštevanju ukrepov in skrbi za lastno zdravje.

M. D.