Dr. Bojana Beović: Maske ključni ukrep za zajezitev virusa

Prof. dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. (vir: gov.si)

Med 14. in 20. septembrom je bilo v državi opravljenih 18.339 testov, to je v povprečju 2620 oseb dnevno. Potrjenih je bilo 721 primerov, od tega 49 v domovih starejših občanov, 32 od teh so oskrbovanci. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci je 74 potrjenih primerov. Odrejenih je bilo 526 karanten s strani epidemiologa, ugotovljenih obolelih iz take karantene, je bilo 210.

Po mnenju vodje strokovne skupine na ministrstvu za zdravje dr. Bojane Beović so razlogi za tako zgoden in visok drugi val epidemije (ne samo v Sloveniji, tudi v drugih evropskih državah) prenosi virusa z dopustovanj, predvsem s Hrvaške, v matične države, in druženje ljudi po končanih dopustih. 

Epidemiologi si želijo, da so testirani vsi, ki imajo znake in simptome, ki lahko spominjajo na covid-19.

Beovićeva je še opozorila: “Skrbi nas naraščanje števila obolelih za covid-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Če bodo sprejeti ukrepi uspešni, bo morda konec meseca število bolnikov v bolnišnicah prenehalo naraščati. Izjemnega pomena je nošenje maske – to velja za notranje prostore in v zunanjih, ko smo tesno skupaj.”

V jesensko-zimskem času pričakuje dva močna vpliva na zdravje v javnosti, in sicer od oktobra naprej, ko se bodo virusna prehladna obolenja začela pri otrocih, in potem v januarju in februarju, ko bo vrhunec dosegla gripa.

Simulacija širjenja virusa v javnosti v naslednjih tednih glede na reprodukcijski faktor nakazuje, da se bi se lahko število hospitaliziranih gibalo med 100 in 300 bolniki, na intenzivnih oddelkih bi lahko imeli med 25 in 75 kritično bolnih.

Dr. Beovićeva je ob tem poudarila, da moramo biti ob covid bolnikih maksimalno pozorni in občutljivi tudi do pacientov z drugimi obolenji. Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje, je dejala, saj lahko le tako preprečijo primere, ko nekdo zaradi covida-19 ne dobi pravočasne oskrbe.

Odzvala se je tudi na ponedeljkovo prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), na kateri udeleženci niso nosili mask. Pozvala je vse javne osebnosti, politike in športnike, da naj na tovrstnih dogodkih dajejo zgled javnosti, saj je ravno nošenje mask eden ključnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Opozorila pa je tudi na vladno priporočilo, naj se prireditve izvajajo brez pogostitev.

Stanje v domovih starejših občanov ostaja stabilno. V Domu starejših občanov Danice Vogrinec Maribor imajo skupaj 59 okuženih, od tega 40 stanovalcev in 19 zaposlenih. Dve novi okužbi, eno pri stanovalcu in eno pri zaposlenem, so potrdili tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je sedaj skupaj 25 okuženih, 19 stanovalcev in 6 zaposlenih. Od podjetij še vedno izstopa Pivka Perutninarstvo, ki je del skupine Pivka Delamaris, kjer je bilo do zdaj potrjenih 79 primerov okužbe. Skupaj s tistimi, ki so v karanteni, so odsotni 104 zaposleni.

M. D.