Dr. Anton Olaj: “Nerazumna politika odprtih vrat Golobove vlade se odraža v drastičnem povečanju vdora tujcev na ozemlje Slovenije

Dr. Anton Olaj (foto: Polona Avanzo)

Dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, je v intervjuju o tem, da so v bližnji prihodnosti eden večjih izzivov za policijo nezakonite migracije in s tem povezan kriminal, povedal:

“Nerazumna politika odprtih vrat Golobove vlade se odraža v drastičnem povečanju vdora tujcev na ozemlje Slovenije.

Namesto da bi policija na sami meji zavračala nezakonite migrante, jih predvsem šele v notranjosti države popiše in oskrbi, da gredo potem lahko čez nekaj dni naprej, kot je to slikovito povedal predsednik vlade v državnem zboru v odgovoru na poslansko vprašanje, čeprav se veča število tujcev, ki smejo v času trajanja azilnega postopka ostati v Sloveniji in se svobodno gibati, kar je povezano s povečanim številom deviantnih dejanj, predvsem na območju Ljubljane. Posebej pa je zaskrbljivo povečanje števila posilstev in spolnega nasilja.

Žal je opazno selektivno in olepšano obveščanje javnosti policije o teh zadevah.

Ko kljub temu ljudje to izvedo, je logično, da trpi občutek varnosti. To je veter v jadra idejam, da bodo za varnost samoorganizirano poskrbeli ljudje sami oz. civilne iniciative. Pri tem se mi ne zdi prav, da take pobudnike etiketirajo kot neonaciste. Dvomim, da to so, poleg tega je to žaljivo do kritičnih ljudi, ki upravičeno zahtevajo in pričakujejo več varnosti.

Pravica do varnosti je namreč ustavna kategorija.

Dr. Anton Olaj se je rodil leta 1962 v Novem mestu. Policijsko kariero je začel leta 1981 kot uniformirani policist na Policijski postaji Ljubljana-Vič. Leta 1986 je nastopil delo kriminalista na PU Novo mesto, kjer je bil med letoma 1990 in 1994 vodja Sektorja za zatiranje gospodarske kriminalitete, nato pa vse do leta 2006 načelnik Urada kriminalistične policije in kasneje do leta 2012 direktor Policijske uprave Novo mesto. Je veteran vojne za Slovenijo. V času Janševe vlade je bil najprej državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, nato pa generalni direktor policije. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani in opravil znanstveni magisterij na Fakulteti za državne in evropske študije. Leta 2011 je na Evropski pravni fakulteti uspešno ubranil doktorsko disertacijo z naslovom Umestitev običajnih pravil občega mednarodnega prava v pravni red Republike Slovenije. Je avtor več znanstvenih člankov s področja mednarodnega javnega prava in ustavnega prava.

Vir: Spletna Demokracija

M. D.