Doslej največji požar v državi

Požar neposredno ob Mirnskem gradu, ki so ga gasilci omejili. (vir: Twitter)

Potem, ko so se razmere na Goriškem Krasu po težkem boju s silovitim požarom v sinoči nekoliko umirile, bodo gasilci tudi danes nadaljevali boj z ognjenimi zublji. Veter, zaradi katerega se je požar bliskovito širil, je zvečer sicer pojenjal, a bojijo se, da se bo danes znova okrepil. Poročajo, da se dim vali vse do Idrije.

Včeraj se je z ognjenimi zublji borilo preko 1000 gasilcev, gasilo je pet helikopterjev in dve letali. Ponoči je na terenu ostalo 800 gasilcev iz osmih gasilskih regij, tudi iz naše. Nadzorujejo so vsa tri požarišča, kjer ogenj še ni pod nadzorom.

Nočni vodja intervencije je povedal, da so se ponoči spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so obvladali in omejili. Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. So pa oba požari uspeli omejiti.

Včeraj so evakuirali več vasi, skupaj okoli sto ljudi. V Selah na Krasu je zgorel kopač, nekaj avtomobilov in velik bazen, iz katere so helikopterji zajemali vodo.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do sinoči pred ognjem obraniti hiše.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Prvič je zagorelo v petek, 15. julija, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari. V naslednjih dneh so se požari stopnjevali.

Na območju je tudi veliko neeksplodiranih kosov orožja iz prve svetovne vojne. Z območja poročajo o pokanju, jokanju živali, pristojni so včeraj opoldne odstranili in na varno spravili 18 kosov, skupne mase 67,35 kg italijanske in francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Slovenska vojska je včeraj objavila, da pomagajo že peti dan.

M. D.