Dolenjska in Bela krajina – lani se je treslo

Potresi v letu 2019 (vir: Arso)

Med vsemi potresi, ki so v letu 2019 stresli tla v Sloveniji, je imel največje učinke potres, ki je 4. februarja lani ob 11. uri stresel območje Kozjega. Precej aktivno je bilo tudi območje Bele krajine, ki je sicer geološko eno bolj aktivnih področij v Sloveniji, kaže poročilo o potresih v letu 2019, ki ga je pripravila Agencija RS za okolje.

Na območju Jugovzhodne Slovenije je eno bolj aktivnih območij v Beli krajini v območju od Črnomlja do Metlike.

Precej potresov je tudi v okolici Novega mesta, predvsem v njegovem severnem delu. V letu 2019 je šlo sicer večinoma za šibke potrese z magnitudo tja do tretje stopnje.

V letu 2019 so sicer najmočnejši potres izmerili 2. oktobra ob 22.24. Njegova magnituda je bila 3,4, žarišče pa 20 kilometrov pod Zemljinim površjem. Ker je bilo žarišče dokaj globoko, ga prebivalci sicer niso občutili pretirano. Najbolj so lani, kot rečeno, občutili potres, ki je 4. februarja 2019 ob 11. uri stresel območje Kozjega. Zaznali so ga predvsem prebivalci Gorjan, Kozjega, Podsrede in Pokleka pri Podsredi.

Opisali so ga, kot bi s strehe padale ogromne količina snega. Njegova magnituda je bila le 2,6, a je bilo žarišče relativno plitvo – na globini petih kilometrov.

C. R.