Dolenja Nemška vas: Varno na kolesu, za nagrado prejeli kolo

Nagrajenci Podružnične šole Dolenja Nemška vas

Program Varno na kolesu, s katerim Butan plin skupaj s partnerji že 10 let skrbi za varno vključevanje mladih kolesarjev  v promet, je tudi letos pritegnil preko 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol. Da je spoznavanje s cestnoprometnimi predpisi lahko zelo zabavno, so se tekom leta mladi kolesarji prepričali z različnimi prometno obarvanimi nalogami. Nekateri so jih opravili z odliko in bili za to tudi lepo nagrajeni.

Tretje mesto razpisa A (namenjen učencem, ki se pripravljajo na kolesarske izpite) je osvojila podružnica Osnovne šole (OŠ) Trebnje, PŠ Dolenja Nemška vas, ki je za nagrado prejela šolsko kolo, ki ga podarja partner projekta Zavarovalnica Triglav.

Skupno bodo v okviru projekta novo šolsko kolo prejele še OŠ Ivanjkovci ter OŠ dr. Jožeta Pučnik Črešnjevec.

Učenci so do kolesa prišli z opravljanjem dveh od treh ponujenih nalog:

  1. Poznavanje prometnih znakov v svojem kraju: učenci so s pomočjo delovnega lista pregledali, analizirali in opisali prometne znake in prometne poti na svoji šolski poti, analizirali najbolj nevarne točke ter predlagali varnejše prometne ureditve
  2. Čelada je kul: učenci so pripravili promocijsko gradivo, kjer ozaveščajo o tem zakaj je uporaba kolesarske čelade koristna, kakšni so zakoni glede uporabe čelade v tujini in ali poznajo primer, ko je nekoga čelada že obvarovala pred poškodbo glave.
  3. Prednosti uporabe kolesa: učenci so poiskali 5 prednosti za uporabo kolesa, razmislili o razlogih za uporabo kolesa v vsakdanjem življenju in vplivu na okolje.

10 let programa Varno na Kolesu

Program Varno na kolesu že 10. leto zapored širi sporočilo o pomenu varnosti kolesarjev v prometu in hkrati spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu. Preko različnih nalog učenci spoznavajo cestnoprometna pravila in bonton, kar mladim daje odlično popotnico za varno vključitev v promet. Varno na kolesu je v desetih letih iz 200 učencev iz 19 slovenskih prerasel v vseslovenski program, pri katerem danes sodeluje več kot 10.000 učencev iz 140 osnovnih šol po Sloveniji.

K temu so nesebično prispevali tudi partnerji projekta, ki učence in šole motivirajo z bogatimi nagradami – čelade, denarne donacije, šolska kolesa ter servis koles za šolarje in lokalno skupnost.

Najuspešnejšim predstavnikom dolenjske regije iskreno čestitamo!

C. R.