(Foto) Dobrodelni koncert Jasna – za adlešičke Kresnice

V soboto, 1. februarja, je bila v črnomaljskem kulturnem domu tradicionalna dobrodelna prireditev »Jasna«. Zavod za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj to že 13 let pripravlja kot spominsko dobrodelni koncert v spomin na prezgodaj preminulo sodelavko Jasno Šeruga Murn.

Tokrat je bil izkupiček dobrodelne prireditve v višini 1200 evrov namenjen Kresnicam – pevkam KUD Božo Račič Adlešiči, ki negujejo tradicijo petja starih adlešičkih in uskoških pesmi.

Pojejo vse pesmi, ki jih je uspelo s snemanjem na voščene valje ohraniti dr. Juri Adlešiču, ki je tako v dveh snemalnih večerih leta 1914 v Adlešičih in na Preloki posnel 32 valjev. Takrat je bila to revolucionarna pridobitev za slovensko kulturno srenjo. Žal so zaradi začetka 1. svetovne vojne, ki se je začela kmalu po snemanju, načrti o nadaljnjem delu propadli, fonograf in valji so bili začasno izgubljeni. Ko so jih našli, pa so si Kresnice za svoje poslanstvo zadale ohranjanje teh že pozabljenih pesmi.

Umetnica Zvezdana Novaković je letos uglasbila še nekatere »starinske popevke«, ki niso bile posnete in zanje ni bilo notnega zapisa, v Šašljevih »Bisernicah iz belokranjskega zaklada« pa so se ohranila besedila. Konec leta so tako bogati zbirki pesmi dodale tudi te ponovno uglasbene starinske popevke.

Povezovalna nit letošnje prireditve je bila preplet ljudskega in modernega.

Nastopile so domače skupine, ki so vsaka na svoj način približale svojo interpretacijo etno različice. Po obredni pesmi »Bog daj, bog daj, dober večer«, s katero so se Kresnice sprehodile po dvorani in v prisrčnem nastopu Kresničk – otroške folklorne skupine OŠ Adlešiči, so nastopili: Janez Doltar s tamburaši, Kafergeist, Martina in Marko, Kofeini, Bocorollx, Simona Vranešič – Maccy, Vokalna skupina Duma, Samorog in Adlešički tamburaši. Večer je popestrila orientalna plesna skupina Arabeska, ki je orientalske plese prvič zapletala na belokranjsko tradicionalno glasbo.

Prireditev je povezoval »tradicionalno-moderen« par, Daša Schweiger in Tadej Fink, omogočili pa so jo prijatelji Kresnic, tudi Javnega zavoda Krajinskega parka Kolpa.

Zbrana sredstva bodo Kresnice namenile snemanju in izdaji zgoščenke.

Besedilo in foto: Javni zavod Krajinski park Kolpa

C. R.