Dobrih zgodb in srčnih ljudi ni nikoli preveč

Junaka Miha in Luka (vir: PU Novo mesto)

Policijska uprava Novo mesto je objavila še eno izjemno zgodbo policistov, ki sodi v iztekajoče se leto 2022.

Tako so zapisali:

“Zadnji dan meseca oktobra je bilo, ko so naši kolegi na OKC na številko 113 prejeli klic na pomoč. V eni izmed stanovanjskih hiš v Novem mestu naj bi prišlo do spora, ena oseba pa naj bi se hudo poškodovala, ko je z roko razbila steklena vrata. Po napotitvi OKC sta dve patrulji policistov PP Novo mesto na kraj prihiteli že v dveh minutah. Opazili so moškega, kateremu sta mlajši ženski z brisačo zaman poskušali ustaviti hudo krvavitev iz roke in ju prosili, naj se umakneta.

Policist Luka Lužar je opazil, da gre za globoko ureznino, ki je segala vse do kosti, zato je moškega prijel za roko in pritisnil na rano. Mladi policist Miha Tivadar, ki je delo na PP Novo mesto nastopil le nekaj tednov prej, je na roko poškodovanega namestil pripomoček torniquet, ki zagotavlja hitro in učinkovito esmarch prevezo, kadar je potrebna zaustavitev hudih krvavitev.

Zaradi velike izgube krvi je moški že pričel izgubljati zavest. Skupaj z Luko sta pripomoček zategovala in do prihoda reševalcev pritiskala na rano. Luka je poškodovanega spremljal tudi v reševalnem vozilu in mu pritiskal gazo na rano. Četverica naših fantov je s tem s posredovanjem zaključila, saj so morali pohiteti na drugi interventni dogodek.

Še isti večer pa je na OKC poklical reševalec Zdravstvenega doma Novo mesto in nas prosil, da policista pohvalimo, ker sta na kraju nesreče izjemno ukrepala in poškodovanemu moškemu nedvomno rešila življenje.

Četverico policistov je v imenu vodstva uprave sprejel Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja, in se jim zahvalil za njihovo ravnanje. Luko in Miho smo predlagali za podelitev medalje za požrtvovalnost.

Gospodu želimo, da bo dobro in povsem okreval. Mi pa smo ponosni, da imamo v naših vrstah posameznike, ki tako pogumno prevzemajo odgovornost, tudi v zelo zahtevnih razmerah, in izvajajo svoje plemenito poslanstvo, ki je v prvi vrsti varovanje življenja in pomoč ljudem v stiski.”

Miha je na sprejemu pokazal, kako se namesti priprava za ustavljanje krvavitve
Četverico policistov PP Novo mesto Luko Lužarja, Miho Tivadarja, Jureta Žiberta in Igorja Hrovata sta sprejela Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja in Robert Zupančič, načelnik PP Novo mesto

M. D.