Dnevne javnomnenjske raziskave: Razlika med prvo in drugo stranko že več kot 10 odstotnih točk

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah je med prvo in drugo stranko že več kot 10 odstotnih točk. 

Če bi bile volitve jutri, bi SDS dobila 33 odstotkov, Gibanje Svoboda 22,2 odstotka in SD 11,5 odstotka podpore.

Levica bi prejela 5,7 odstotka, Povežimo Slovenijo (5 odstotkov) in NSi (4,9 odstotka).

Stranki Povežimo Slovenijo in NSi sta glede na dan prej na lestvici zamenjali peto in šesto mesto, a gre za majhne razlike.

LMŠ, ki ji je včerajšnja napoved kazala izpad iz parlamenta, se bi tokrat v parlament uvrstila, a le za las. Pogoj za vstop v parlament je namreč 4 odstotke glasov, kolikor jih je v zadnji anketi prejela tudi LMŠ.

Po tej anketi se bi v parlament uvrstilo 7 strank (zdaj jih je 9).

Ostale stranke bi ostale pred parlamentom, gre za: SAB, DeSUS, Naša dežela, SNS, Pirati, Resn.ca, Naša prihodnost, Vesna, Dobra država in Dom.

Direktor agencije Parsifal Dane Kostrić je povedal, da se število novih volivcev na levi strani ni povečalo, temveč se samo prelivajo iz ene v drugo stranko. Povedano drugače, bazen volivcev na levi strani se je z vstopom Roberta Goloba začel deliti med še eno stranko.

Parsifalovo raziskavo o volilnih preferencah bomo na portalu Moja Dolenjska dnevno (razen nedelje) objavljali do državnozborskih volitev 24. aprila. V tokratni raziskavi, ki so jo izvedli med 22. in 24. marcem, je sodelovalo 1.009 anketirancev.

A. L.