Dnevi cepljenja po vsej Sloveniji: Stopimo skupaj!

(vir: Ministrstvo za zdravje, Twitter)

Dnevi cepljenja bodo potekali od jutri, nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra. V teh dneh bodo po celi Sloveniji odprti cepilni centri, ki bodo delovali od 8. ure do 20. ure.

V vsaki od statističnih regij pa bo odprt tudi cepilni center oz. mesto, kjer se bo možno cepiti tudi od 20. ure do 8. ure, tudi v nočnem času.

Cepilna mesta objavljamo ob koncu prispevka. Na nobenem od cepilnih mest ali mobilnih enot se ni treba naročiti na cepljenje, povsod pa bo omogočena tudi izbira cepiva.

Glavni cilj akcije je doseči čim boljšo precepljenost, “kajti samo ta nas pelje v varno in zdravo leto 2022”. Tako je v teh dneh dejal minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je ob tem zahvalil tudi celotnemu primarnemu zdravstvu, saj je bilo v to akcijo vloženega veliko napora.

Minister je še dejal: “Zdravstvo vsem prebivalkam in prebivalcem enotno sporoča: Cepimo se. Odvrzite dvome in strahove, saj so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje.

Posebna zahvala gre tudi županom, ekipam civilne zaščite, Rdečega križa in drugim nevladnim organizacijam pa tudi vsem tistim, ki v teh dneh kakorkoli pomagate, da dosežemo zadostno precepljenost.”

Kdaj tretji, t. i. poživitveni, odmerek?

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da je varno in učinkovito poživitveni odmerek prejeti tudi prej kot v šestih mesecih. Poživitveni odmerek se tako sicer priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa je tri mesece.

Seznami cepilnih centrov (z rdečim je označeno mesto, kjer se bo v teh dneh možno cepiti tudi ponoči, 24 ur dnevno):

Cepilni centri po Sloveniji (62), kjer bo potekalo cepljenje od 8. do 20. ure. V vseh občinah po Sloveniji bodo organizirale tudi mobilne enote.
Cepilni centri, kjer bo možno cepljenje 24 ur.

A. L.