Direktor Melamina: Za štiri ali pet pogrešanih v požaru najverjetneje ni več upanja

(vir: Alen Tekavčič, FB)

Za štiri ali pet oseb, ki jih pogrešajo po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin, najverjetneje ni več upanja, da bi preživeli, je povedal direktor podjetja Srečko Štefanič. Reševalne službe zaradi visokih temperatur požarišča namreč še ne morejo dostopati do njih.

Poškodovanih v eksploziji je sicer šest, dva od njih huje, odpeljali so jih v UKC Ljubljana, od koder pa so sporočili, da sta zaradi hudih opeklin življenjsko ogrožena.

Sprva so poročali o okoli 20 poškodovanih, a kot je po poročanju STA povedal Štefanič, je bilo v požaru v podjetju poškodovanih šest oseb. Štiri so oskrbeli v kočevskem zdravstvenem domu, dva s hujšimi opeklinami pa so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, enega s helikopterjem.

Gasilci trenutno nadzorujejo stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ki se mora še ohladiti, da bodo lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani. Ti sicer niso zaposleni v Melanimu, ampak so zunanji izvajalci.

Medtem so znani tudi prvi podatki analize ekološkega laboratorija z mobilno enote (ELME). Kot je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje, v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še poteka.

Do eksplozije je prišlo okoli 8.30. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin.

K. R.