Direktor bolnišnice Golnik: “Počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo”

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik (vir: zajem zaslona)

Dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, je na sobotni novinarski konferenci na eno od novinarskih vprašanj, kaj lahko pričakujemo poleti in kako bo z dopusti, odgovoril: “Počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo.”

Potovanja znotraj Slovenije pa bodo odvisna od epidemioloških trendov. “A družba se bo morala navaditi na novo realnost, na socialno distanco in nošenje mask, saj prebivalstvo še dolgo ne bo prekuženo.”

Direktor Bolnišnice Golnik je še povedal, da v zadnjih dneh sicer opažamo ugodne trende gibanja števila obolelih in sprejetih v bolnišnice. Vendar pa “pazimo, da teh prednosti, ki smo jih dobili z res dobrim režimom ukrepov proti epidemiji v zadnjem mesecu, ne bomo zapravili v naslednjem tednu”.

Objavljamo še nekaj poudarkov:

– “V boju proti epidemiji smo ena najuspešnejših držav. Upam, da bomo tudi v prihodnje. Družbo moramo odpreti na pameten način, s sledenjem dogodkov, da se ne znajdemo na točki, kjer smo bili pred 14 dnevi.”

– “Navadimo se na našo novo realnost. Družba 1,5 metra bo ostala. Še vedno se bomo izogibali tesnim kontaktom. V javnih prostorih bomo nosili maske, da bomo obvarovali druge pred nami, če smo slučajno okuženi.”

– “Kužni smo lahko dan ali dva preden zbolimo. Nekateri prebolevajo bolezen brez simptomov. Zato držimo distanco. Nosimo maske. Umivajmo in razkužujmo roke.”

– “Oziramo se proti aplikacijam, ki bi opozarjali osebe, da so bili v stiku z bolnikom in da naj se odločijo za samoizolacijo. Pomembno je, da vemo, s kom je bil oboleli v kontaktu. To je pomemben prispevek k zajezitvi epidemije.”

– “Smiselno je sproščanje ukrepov v tistih dejavnostih gospodarstva, ki imajo malo osebnega kontakta in tako nizko stopnjo nevarnosti prenosa bolezni. Druženja v skupinah se bomo morali izogibati še dalj časa.”

– “S tempom, s katerim se prekužujemo, bo trajalo več let, da se populacija prekuži. Ne moremo si privoščiti, da bi epidemijo nekontrolirano spustili med prebivalstvo, to bi preseglo kapacitete bolnišnic. Ob takšnem scenariju bi se nam lahko zgodilo, da tudi ljudje, ki imajo neko banalno zdravstveno težavo, ne bi dobili mesta v bolnišnici zaradi prenatrpanosti in izpada kadra.”

Opozoril je tudi, da bodo morali ljudje še za nekaj časa “odriniti na stran in se izogibati druženju ob kavicah”. “To so situacije, ki pripomorejo, da se začne epidemija nekontrolirano širiti.”

Kako bo s sprostitvijo nekaterih zdravstvenih storitev

Glede napovedane sprostitve nekaterih zdravstvenih storitev je dr. Aleš Rozman pojasnil, da bodo pristopili k temu, da bi pregledali več bolnikov z nenujnimi stanji, vendar na način, da v prihodnjih mesecih in letih ne bi prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja.

Najprej bodo na vrsti tiste skupine bolnikov, ki imajo napotnico hitro ali zelo hitro, v naslednjem koraku bolniki z napotnico redno, na koncu pa preventivni pregledi. Na posameznih strokah pa bo, da postavijo prioritete, katere diagnoze se bodo pregledovale prednostno.

vir

Tudi Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je včeraj v pogovoru za nemški Bild ljudem svetovala, naj počakajo z rezervacijami za poletne počitnice, ker nihče ne more natančno povedati, kaj se bo dogajalo julija in avgusta.

C. R.