Diktator napadel območje največje jedrske elektrarne v Evropi

Ruska vojska nadaljuje z uničevanjem ukrajinskih stanovanjskih območij. To je Borodyanka blizu Kijeva. (vir: Zajem zaslona)

Ruski diktator Vladimir Putin je tudi to noč srdito napadal Ukrajino. Poleg zračnih napadov na več mest, tudi z balističnimi raketami, so se spopadi začeli tudi v mestu Energodar v bližini največje jedrske elektrarne v Evropi Zaporožje (Zaporizhiye). Zelo je napeto in nepredvidljivo.

Na območju jedrske elektrarne je veliko požarov, vendar pa poznavalci navajajo, da jedrski reaktorji niso napadeni in zaenkrat ni povečana radioaktivnost.

Dodajajo, da veter piha v smeri južne Ukrajine in naprej proti Rusiji. Opozarjajo, da bi radioaktivni oblak najprej zajel Ruse.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je pred uro opozoril, da se lahko zgodi katastrofa, ki bo desetkrat hujša kot Černobil. To bo konec Evrope.

Najnovejše, ob 8. uri: Področje nuklearke je zavzela ruska vojska. 

IAEA (Mednarodna agencija za jedrsko energijo) je v Ukrajini vzpostavila svoj center za nesreče in izredne razmere, ki se odziva neprekinjeno. Dogodke v jedrski elektrarni spremljajo tudi ZDA.

Spopadi na območju jedrske elektrarne so se začeli sredi noči. Zagorela je upravna stavba, gasilci pa so dobili dostop do jedrske elektrarne. Po poročanju New York Timesa je kolona vojaških vozil streljala na zgradbe znotraj kompleksa elektrarne, kjer je več požarov.

Putina je poklical tudi ameriški predsednik Biden, s svojimi pozivi se je pridružil ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu. Putina pozivajo, naj preneha z vojaškimi dejavnostmi na tem območju in omogoči dostop gasilcev in reševalcem do jedrske elektrarne.

Obsodbe ruskega brutalnega napada prihajajo tudi iz Kanade. Velika Britanija je zaradi spopadov v jedrski elektrarni pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov.

Zadnja sporočila:

– Ukrajinska vojska izvaja taktičen napredek.

– Rusi obkrožajo Kijev, Ukrajinci sporočajo: Če bodo začeli z blokado mesta, bodo končali kot nacisti, ki so oblegali Leningrad v 2. svetovni vojni. Ne bodo nas zlomili.

– V nekaterih ukrajinskih mestih zmanjkuje hrane.

– Rusi so zajeli televizijski stolp in načrtujejo lastno oddajo z lažno vsebino in naslovom Ruske enote zagotavljajo humanitarno pomoč.

– Spletne strani Facebook in ostale, tudi BBC so v Rusiji blokirane.

– Češka svojim državljanom omogočila boj na ukrajinski strani.

Napadi na jedrsko elektrarno:

Jedrska elektrarna (kamera):
Kamera je v rumeni barvi, Rusi so v modri barvi, Ukrajinci v rdeči barvi, deli, ki jih res ne bi smeli zadeti, so označeni v zeleni barvi. (vir: Visegrád 24, Twitter)

Gre za največjo elektrarno v Evropi, ki ima šest reaktorjev po 1000 MW. Jedrska elektrarna skupaj s termoelektrarno in hidroelektrarno sestavljajo kolos, ki ima kapaciteto skoraj 10.000 MW, kar predstavlja enega največjih kompleksov za proizvodnjo električne energije na svetu. Takšna kapaciteta bi zadostila potrebam nekaj Slovenij.

Nočni napadi na območje jedrske elektrarne:

Vir: Twitter in liveuamap.com

A. L.