Digitalno covidno potrdilo s 1. julijem

Evropski parlament (vir: arhiv)

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju s prepričljivo večino pritrdil uvedbo digitalnega covidnega potrdila, ki bo predvidoma s 1. julijem začelo veljati v vsej Evropski uniji (EU). Potrdilo bo olajšalo potovanja v EU in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covid-19, še posebej turizma.

Potrdilo bo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Imetnikom potrdila ne bodo mogle naložiti dodatnih omejitev pri potovanjih, kot sta na primer karantena ali dodatno testiranje, razen če bi bilo to upravičeno in sorazmerno z vidika zaščite javnega zdravja.

Cenejše testiranje

Poleg tega, da bo potrdilo brezplačno, mora biti cenovno in tudi sicer dostopno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še poudarjajo v parlamentu. V ta namen bo za nabavo testov državam članicam iz sredstev Evropske unije namenjenih dodatnih 100 milijonov evrov.

 

Potrdilo – opremljeno s QR kodo v papirni ali digitalni obliki – bo začelo veljati 1. julija in bo v veljavi 12 mesecev. Pravico do njegove pridobitve bo imel vsak, ki je bil cepljen, ima nedaven negativen test ali je prebolel covid-19. V praksi se bodo tako izdajala tri različna potrdila.

Potrdila o cepljenju bodo morale priznavati vse države članice EU, če gre za cepiva, odobrena s strani Evropske zdravstvene agencije (EMA). V primeru drugih cepiv, dovoljenih s strani organov posameznih držav ali Svetovne zdravstvene organizacije bo odločitev o priznavanju v domeni posameznih držav članic.

Evropski parlament je s tokratnim glasovanjem svoje delo pri potrjevanju potrdila zaključil, zdaj pa je na vrsti še Svet EU, ki ga sestavljajo države članice, da mu prižge končno zeleno luč. Po objavi v uradnem listu bo nato 1. julija začel veljati.

M. D.