Dejstva: Upokojencem drobtinice

Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda in predsednik Vlade RS (vir: arhiv, Twitter)

Golobova vlada je zelo mačehovska do upokojencev, doslej so jih še vedno prenesli okrog. Svet ZPIZ je lani predlagal izredno uskladitev pokojnin v višini 4,4 odstotka, letos pa še za 3,5 odstotka. Nič od tega Robert Golob in njegova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) niso sprejeli.

Če bi sprejeli (tako kot je to storila vlada pred tem), bi bile pokojnine danes višje za 13,67 odstotka. Tako pa so višje zgolj za 5,2 odstotka, kolikor je bila ob 10,5-odstotni inflaciji zadnja uskladitev.

Golobovi so odločitev o tem, da se bodo pokojnine v začetku leta 2023 povečale za 5,2 odstotka, sprejeli že lani poleti. Letos pa so nato blefirali, kako so do tega porasta prišli “z izračuni”, na podlagi rasti cen življenjskih stroškov (inflacije) in rasti plač, kakor bi to tudi moralo biti.

Najprej vzame 137 milijonov, nato bi jih vrnil 100

Včeraj pa je Golob “udaril” z medijsko izredno podprto novico. Napovedal je, da so ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Nihče od teh pa ni navedel, da je v rebalansu proračuna za pokojninski sklad letos namenjenih 137 milijonov evrov manj sredstev. Ko so v SDS opozorili na to in zahtevali, naj vrnejo vsaj 60 milijonov evrov, za kolikor naj bi bili višji dodatki upokojencem, so v soboto koalicijski poslanci to zavrnili.

Se pravi, 137 milijonov so vzeli pokojninskemu skladu, danes jih naj bi predvidoma 100 milijonov vrnili v sklad.

Kaj je včeraj “obljubil” Golob, čeprav je obljubil, da ne bo nič več obljubil?

Da bo vlada s 1. novembrom 2023 predčasno uskladila pokojnine za 1,8 odstotka, ob inflaciji, ki se mesečno giblje okoli 10 odstotkov. Izredna uskladitev je vezana na tekočo rast življenjskih stroškov (inflacijo) in gospodarsko rast v prejšnjem letu, zato je to nova Golobova prevara.

Včeraj je še obljubljal, da bo zajamčena pokojnina 700 evrov “še pred zaključkom leta” (zdaj je 687,75 evra). In nadalje, da se bodo vse vdovske pokojnine najkasneje s 1. januarjem 2023 uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino, kar pomeni, da bodo 700 evrov.

Kot tretje je omenil invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Njim se naj bi odmera po novem štela, ko se bodo upokojevali, kot da bi delali polni delovni čas.

Četrti del Golobove “obljube” pa je božični dodatek. Obračunan naj bi bil na način, kot je letni dodatek (za dopust, izplačan junija), znesek naj bi znašal 40 odstotkov letnega dodatka. Izplačan naj bi bil v času božiča. Gre za enkratni dodatek, ki se seveda ne bo všteval v posameznikovo nadaljnjo pokojninsko osnovo. Podobno prevaro so si v vladi privoščili že novembra in decembra 2022, ko so pokojnine enkratno dvignili za 4,5 odstotka. Sprva so to želeli prikazati kot izredno uskladitev, nato pa so to spremenili v t. i. draginjski dodatek, kjer pa so prejemniki najvišjih pokojnin prejeli več (tudi po 157 evrov), tisti z najnižjimi pokojninami pa so prejeli le 12 evrov dodatka. Januarja je tudi to izginilo.

Danes bo marsikaj jasno

Vladajoča koalicija bo danes v državnem zboru potrjevala rebalans proračuna za leto 2023, s katerim podira rekorde tako pri odhodkih kot proračunskem primanjkljaju in številu ministrstev. Razprava na odboru za finance je potekala v soboto, izkazalo se je, da je vlada rebalans pripravila zaradi reorganizacije vlade. Koalicija (Svoboda, SD, Levica) pa je že v soboto zavrnila vsa dopolnila k rebalansu, SDS je vložila 11 dopolnil, NSi enega.

V SDS so med drugim predlagali, naj vlada za zvišanje letnega dodatka za vse upokojencev v proračunu zagotovi dodatnih 60 milijonov evrov. Vlada namreč zmanjšuje sredstva za pokojnine za več kot 137 milijonov evrov, kar je glede na trenutni socialni in gmotni položaj slovenskih upokojencev nesprejemljivo, so navedli v SDS.

Takojšnjo uskladitev pokojnin zahteva tudi Civilna iniciativa za upokojence Slovenije (zdaj Inštitut 1. oktober), ki jo vodi Pavel Rupar. Izredna uskladitev bi upokojencem v celoti prinesla 688,3 milijona evrov letno več. To je sicer kaplja v morje ob tem, da je Golobova koalicija septembra 2022 sprejela zakon, s katerim je odobrila 1600 milijonov evrov poroštva države za tri energetska podjetja, v okviru tega Gen-I 400 milijonov evrov. Toliko za primerjavo, kaj pomeni “Golobovih obljubljenih 100 milijonov evrov” za upokojencev. Pavel Rupar je izračunal, da je to 16 evrov mesečno za vsakega od upokojenih.

In še, kaj pomenijo Golobove obljube? Tudi pravosodnim funkcionarjem, npr., je Golob že zdavnaj obljubil po 600 evrov bruto dodatka, pa tega še do danes ni izpolnil.

Danes, po zaključku redne seje državnega zbora, bo potekala seja odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo obravnavali naslednje predloge SDS, povezane s poslabšanjem socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev:

Zahteve SDS, o katerih bodo danes poslanci razpravljali in odločali na pristojnem odboru:

M. D.