Danes odmeva: V Luki Koper odkrili 218 kg heroina iz Irana!

Luka Koper (vir: arhiv)

Včeraj, 15. junija, je stekla uspešna skupna akcija ameriške vladne agencije in slovenskih oblasti, v kateri je bilo v Luki Koper zaseženih kar 218 kilogramov heroina. Heroin je v Slovenijo prispel iz Irana.

Novico o tem je ekskluzivno objavil portal Nova24TV, kjer so zapisal, da so drogo odkrile slovenske oblasti skupaj z ameriškim uradom za preprečevanje prometa s prepovedanimi drogami – DEA.

Na to se je odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal:

“Čestitke Policija za akcijo. Pristojni organi so dolžni z vso resnostjo raziskati možne povezave z #IranNLBgate. Znano je, da iranske tajne službe plačujejo usluge pranja denarja z dobavo drog.”

Spomnimo. IranNLBgate je bila poimenovana afera pranja okoli 1000 milijonov evrov iranskega denarja v Novi Ljubljanski banki (NLB), ki so jih oprali v dveh letih, med decembrom 2008 in 2010. Toliko denarja se je v tem obdobju prelilo skozi račune naše največje banke času, ko je za Iran veljala prepoved poslovanja. Vlado je takrat vodila stranka SD.

Izvedenih je bilo na deset tisoče transakciji, v NLB so šli celo tako daleč, da so pralce denarja oprostili plačila vsakršnih provizij. Gotovino so odnašali tudi v kovčkih. Do danes za ta kriminal velikih razsežnosti ni še nihče odgovarjal.

Tudi za potrebe tega pranja denarja je bila leta 2008 ustvarjen t. i. veliki pok iz Finske, kakor je to poimenoval zadnji partijski sekretar Milan Kučan, volitve leta 2008 pa so bile z umetno ustvarjeno afero Patria ukradene.

Podatki o pranju denarja so bili v Sloveniji razkriti šele leta 2017. Do bančnih dokumentov je po naključju prišla parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom dr. Anžeta Logarja, ki je takrat preučevala nepravilnosti v državnih bankah, povezanih z veliko bančno luknjo.

Prvo informacijo o tem smo na portalu objavili tukaj

Stvari so se po prvih informacijah v letu 2017 zgolj še nadgrajevale. Bodo prišli zdaj le do konca te velike kriminalne zgodbe?

J. M.