Danes obeležujemo svetovni dan multiple skleroze

(vir: pixabay.com)

Danes obeležujemo svetovni dan multiple skleroze, ki je namenjen ozaveščanju o bolezni tisočerih obrazov in podpori vseh tistih, ki se z njo spopadajo. Multipla skleroza je neozdravljiva avtoimunska vnetna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem.

Pojavlja se kronično ali v presledkih in odločilno vpliva na bolnikovo življenje. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom, med obolelimi pa sta dve tretjini žensk in tretjina moških.

V Sloveniji je registriranih okoli 2500 bolnikov s to boleznijo, na svetu jih je okoli tri milijone.

Vodja centra za multiplo sklerozo na ljubljanski nevrološki kliniki Gregor Brecl Jakob poudarja pomen zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja multiple skleroze, kar pa je v primeru atipičnih simptomov oteženo.

Obstajata sicer dve vrsti zdravljenja. Najpomembnejša so zdravila, ki na dolgi rok vplivajo na potek bolezni in lahko zavrejo dolgoročno nevrološko prizadetost. Druga skupina zdravil pa blaži simptome, zlasti v obdobju zagona oziroma poslabšanja bolezni.

Strokovnjaki poudarjajo, da je tudi z multiplo sklerozo mogoče živeti kakovostno in polno.

Z zdravljenje oseb z multiplo sklerozo je sicer treba pričeti zgodaj, že ob prvem pojavu simptomov, saj zgodnje zdravljenje lahko prepreči zagone in upočasni napredovanje bolezni. To posamezniku omogoča bogato in pestro življenje.

Več o tem smo poročali tukaj: Vse se vrti okoli simptomov 

M. D.