Črnomelj: Začenjajo se prireditve ob Letu domovine

Črnomelj (vir: Zajem zaslona)

V občini Črnomelj se z nocojšnjim plesnim recitalom Pleši, Brina, ki ga organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, začenjajo dogodki, s katerimi bodo obeležili letošnjo 80. obletnico zasedanja SNOS v Črnomlju.

Obletnico bodo obeležili tudi v občinah Semič in Metlika, so sporočili iz črnomaljske občine.

Letos bo namreč minilo 80 let, odkar je v prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, potekalo 1. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS).

V občini Črnomelj želijo takratnim dogodkom dati primeren pomen in veljavo, zato so s sklepom občinskega sveta letošnje leto razglasili za Leto domovine. Z njim se želijo “simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine”, so zapisali.

V okviru Leta domovine 2024 se bo skozi vse leto zvrstilo več dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želijo, kot so zapisali na občini, prispevati “k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna”.

Leto domovine 2024 bodo odprli drevi, ob 18. uri, v Kulturnem domu Črnomelj, s plesnim recitalom Pleši, Brina.

A. L.