Črnomelj: Volitve v znamenju več presenečenj

Tokratne lokalne volitve v Občini Črnomelj so prinesle več presenečenj. Ne samo zamenjavo na vrhu, kjer bodo volivci  o novem županu ali županji odločali naslednjo nedeljo, v drugem krogu volitev. Na volitvah je največ glasov dobila Slovenska demokratska stranka (SDS), doslej najmočnejša SD pa je padla na tretje mesto.

Za volitve je značilna tudi visoka volilna udeležba, posebno, če to primerjamo z letom 2014. Letos je šlo na volitve 1.399 volivcev in volivk več, volilna udeležba je bila višja za 12,88 odstotne točke. Volitve so zaznamovali tudi preferenčni glasovi, največ jih je bilo v SDS. Na listi LMŠ se je v občinski svet uvrstil kandidat iz zadnjega mesta, na listi SD pa sta kandidata (eden od teh prav tako iz zadnjega mesta) iz občinskega sveta izrinila prvega na listi, tj. predsednika stranke in dosedanjega podžupana.

Občinska volilna komisija Občine Črnomelj, ki jo vodi Darinka Plevnik, je objavila poročilo o izidu volitev. Iz tega je razvidno, da je na volitvah imelo pravico voliti skupaj 12.028 volivcev. Glasovalo je 7.072 volivcev ali 58,8 odstotka vseh, ki so imeli to pravico. Od tega je 6.785 volivcev glasovalo na voliščih, 279 jih je glasovalo predčasno, 8 volivcev je glasovalo po pošti. Veljavnih glasovnic je bilo 6.807.

Največ glasov je prejela Slovenska demokratska stranka (SDS), sledijo: Lista za razvoj, Socialni demokrati (SD), Lista Marjana Šarca (LMŠ), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi), Slovenska ljudska stranka (SLS), Lista Braneta Adlešiča in levica.

Posamezne liste kandidatov so v vseh treh volilnih enotah dobile naslednje skupno število glasov in mandatov:

 

Največ občinskih svetnikov, po 6, imata SDS in Lista za razvoj. Lista Braneta Adlešiča, kjer je bil Adlešič edini kandidat, se ni uvrstila v občinski svet, nobenega svetnika nima niti Levica.

Novo izvoljeni občinski svetniki so:

  • SDS (6): Bernarda Kump, Franc Ivanušič, Matej Banovec, Anton Brula, Maja Kocjan, Marko Mravinec
  • Lista za razvoj (6): Dubravko Čengija, Zalka Bosanac, Zoran Špec, Tatjana Kmetič Škof, Matjaž Barič, Tadeja Lamut
  • SD (5): Jaka Birkelbach, Leopold Perko, Janez Perušič, Samo Kavčič, Mira Radojčič
  • LMŠ (2): Vesna Fabjan, Renata Butala
  • DeSUS (2): Štefan Misja, Mojca Čemas Stjepanovič
  • NSi (1): Nataša Hudelja
  • SLS (1): Andrej Fabjan
  • Predstavnik romske skupnosti (1): Henček Kosec

Volitve zaznamovali tudi preferenčni glasovi

Tokratne lokalne volitve so na svetniških mestih prinesle nekaj presenečenj, glede na vložene kandidatne liste. Tako so se s preferenčnimi glasovi v občinski svet uvrstili naslednji: Bernarda Kump, Matej Banovec in Marko Mravinec (SDS). Zoran Špec se je na Listi za razvoj v občinski svet uvrstil iz zadnjega, tj. 8. mesta na listi. Tudi Samo Kavčič (SD) je v občinski svet prišel iz zadnjega, tj. 9. mesta na listi, Jaka Birkelbach (SD) pa se je uvrstil s 3. mesta na listi. Oba sta kandidirala v isti volilni enoti (VE 1), kjer je bil nosilec liste Samer Khalil, ki pa ga v tokratnem občinskem svetu ne bo. Khalil je predsednik OO SD, v dosedanjem sklicu je bil tudi podžupan. Županski kandidat Andrej Kavšek za občinski svet ni kandidiral (v primeru neizvolitve za župana ga tudi v občinskem svetu ne bo). Kandidatka Maja Kocjan je kandidirala v volilni enoti (VE) 1.

V primeru zmage v drugem krogu bi to svetniško mesto pripadlo naslednjemu po vrstnem redu dobljenih glasov na listi SDS v volilni enoti, kjer je Kocjanova kandidirala.

Visoka volilna udeležba v primerjavi z letom 2014

Tokratne volitve v črnomaljski občini je zaznamovala visoka volilna udeležba. Ta je bila 58,80-odstotna, na volišče je prišlo 7.072 volivcev in volivk, kar je 1.399 volivcev več kot leta 2014. Takratna volilna udeležba je bila 45,92-odstotna.

Drugi krog županskih volitev naslednjo nedeljo

Za župana so kandidirali štirje, volivci pa bodo o novem županu odločali naslednjo nedeljo, 2. decembra 2018.

Odločali bodo med 55-letnim Andrejem Kavškom (na glasovnici bo imel štev. 1) in 38-letno mag. Majo Kocjan (na glasovnici bo imela štev. 2).

Vir: Porocilo_OVK

J. M.