Črnomelj: 60. jubilejno Jurjevanje v Beli krajini

Nnovinarska konferenca (od leve proti desni): Dubravko Čengija, predsednik Organizacijskega odbora za Jurjevanje, Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela krajine, župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in vodja kabineta župana Mateja Babič. (Foto: Jani Pavlin, vir: RIC Črnomelj)

Jurjevanje v Beli krajini se ponaša z dolgoletno tradicijo, saj že šest desetletij ohranja in promovira belokranjsko in slovensko folklorno dediščino. Letos bo festival potekal od 19. do 23. junija. Ob tej priložnosti so organizatorji pripravili novinarsko konferenco, kjer so predstavili bogat program letošnjega festivala, njegovo povezavo z drugimi pomembnimi kulturnimi dogodki ter pomen ohranjanja in promocije slovenske folklorne dediščine.

Letošnji festival bo še posebej bogat in raznolik, saj so povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav, ki bodo obogatile belokranjsko praznovanje.

Kot je povedal Dubravko Čengija, predsednik Organizacijskega odbora za Jurjevanje, je festival v Beli krajini, ki letos praznuje svojo 60. obletnico, več kot le prireditev – je pomemben del kulturne dediščine. Cilj je ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju.

Letos bodo gostovale folklorne skupine iz Južne Koreje, Italije, Grčije, Paname in Hrvaške, kar še dodatno poudarja mednarodno dimenzijo festivala. Festival se povezuje tudi s Praznikom glasbe, ki se praznuje 21. junija po vsem svetu, in FEST MEST, ki poteka pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, kar omogoča še širšo platformo za kulturno izmenjavo in povezovanje.

V petih festivalskih dneh se bo na desetih prizoriščih zvrstilo okrog 1300 nastopajočih, med katerimi bo okoli 500 odraslih folklornikov. Festival bo gostil 11 odraslih folklornih skupin iz Bele krajine in eno iz Kranja.

Na velikem odru bo v sklopu dogajanja Pastirče mlado nastopilo kar 15 otroških belokranjskih skupin oziroma 350 otrok. Poleg osrednjih folklornih nastopov bo festival obogaten s približno 40 spremljajočimi dogodki, skupaj s sedmimi razstavami na šestih različnih lokacijah.

Pri izbiri izvajalcev večernega glasbenega programa je bila posebna pozornost namenjena raznovrstni slovenski glasbi. V festivalskih dnevih bodo obiskovalci lahko izbirali med  raznovrstno glasbo, od priznanih opernih pevcev Trio Vivere do legendarnega slovenskega glasbenika Vlada Kreslina.

Letošnje 60. Jurjevanje v Črnomlju bo v nedeljo zvečer programsko zaokrožila proslava ob dnevu državnosti.

Na novinarski konferenci v začetku junija so sodelovali Dubravko Čengija, predsednik Organizacijskega odbora za Jurjevanje, Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela krajine, ki je glavni organizator prireditve, ter župan občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Program letošnjega Jurjevanja je dostopen na povezavi: Program 2024 

Več informacij je dostopnih na spletni strani www.jurjevanje.si

A. L.