Črnomelj: 57. Jurjevanje v Beli krajini

(vir: arhiv)

V Črnomlju danes poteka že tretji dan 57. Jurjevanja v Beli krajini, najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji. Začelo se je v sredo, 23. junija, in bo trajalo do vključno nedelje, 27. junija 2021.

Program za današnji dan je naslednji:

Danes, na dan državnosti in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije, lahko na Jurjevanju obiščete tržnico lokalno pridelanih dobrot in rokodelstva in predstavitev projektov Lokalne akcijske skupine Dolenjske in Bele krajine.

V okviru »Mladega Jurjevanja« je dopoldne na glavnem odru potekala predstava za otroke z naslovom »Po Sloveniji« v izvedbi Enostavno prijatelji, na parkirišču pri gradu pa so bile ustvarjalne delavnice (barvanje kamenčkov, oblikovanje frizuric, izdelava lesenih obeskov in osnove servietne tehnike okraševanja predmetov).

V cerkvi Sv. Duha bo ob 17. uri predstavitev brošure »Citre v Beli krajini« in koncert citrarjev Bele krajine in Damjane Praprotnik.

Na glavnem odru bodo ob 17. uri nastopili Viniški tamburaši ter ob 18. uri folklorne skupine AFS Študent Maribor, KUD Oton Župančič Vinica in KUD Merak Črnomelj.

Ob 19.30 uri sledi slavnostno odprtje 57. Jurjevanja v Beli krajini z nagovorom župana Občine Črnomelj, Andreja Kavška, letošnji slavnostni govornik pa bo Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Slavnostno odprtje bo obogatil najboljši tamburaški orkester v Sloveniji – Tamburaški orkester Dobreč.

Ob 21. uri pa bo večer na glavnem odru zaključila Katalena, ki bo koncertno promocijo svojega novega albuma »Kužne pesmi« začela ravno v Črnomlju, na 57. Jurjevanju v Beli krajini.

Več o programu si lahko pogledate na www.jurjevanje.si in FB profilu Jurjevanje v Beli krajini.

“Hojte, hojte k nam na Jurjevanje …,” vabijo gostoljubni Belokranjci in Belokranjke.

M. D.