Črnomaljski župan: “Potrebna visoka precepljenost v čim krajšem času”

Črnomaljski župan Andrej Kavšek

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je v današnji izjavi o trenutnih razmerah, povezanih z okužbami z novim koronavirusom zapisal, da se epidemiološka situacija zaradi številnih okužb s koronavirusom zelo poslabšuje.

Zaradi mrzlega vremena, prenizke precepljenosti prebivalstva in neupoštevanja pogoja PCT se virus vse hitreje širi, kar se odraža tudi v večjem številu okužb in bolnišničnih zdravljenj.

“Želim vas spomniti na veljavne ukrepe in vas spodbuditi k upoštevanju pogoja PCT. Žal samo opozorila niso učinkovita, ampak je potrebno dosledno upoštevanje le teh s strani vseh občanov. Pravzaprav gre za vaše zdravje in zdravje vseh okoli vas,” je zapisal.

Število okuženih se v občini Črnomelj v letu 2021 z rahlimi odstopanji giblje tako kot povprečje v državi. Približujemo pa se obdobju, ko je v lanskem letu pri nas število okužb začelo z rastjo odstopati od državnega povprečja.

Zato vas še enkrat pozivam, da v tem času upoštevate ukrepe in predpise. Verjamem, da noben od nas ne želi, da se država spet zapira. Sam vem, da si želim normalnega življenja in izvedbo vseh dogodkov, ki so planirani v novembru in decembru. A to bo mogoče le ob doslednem upoštevanju pogoja PCT.”

V nadaljevanju je zapisal, da je bilo do torka, 2. septembra, v Občini Črnomelj z vsemi odmerki cepljenih 6844 ali 47,8 % občanov. Cepljenje pa se je v zadnjih dveh tednih skoraj zaustavilo in je dnevno s prvim odmerkom cepiva cepljeno manj kot 10 oseb dnevno.

Če upoštevamo še prekuženost, je od 1. maja do 1. novembra okužbo prebolelo 682 oseb, kar predstavlja 4,76 % občanov.

Skupaj polno cepljenih in prekuženih je približno 52,5% občanov.

Po precepljenosti se občina Črnomelj nahaja v zadnji tretjini vseh občin v Sloveniji. Od večjih občin (več kot 10.000 prebivalcev) ima nižjo precepljenost od Črnomlja le še 8 občin, višjo pa 45 občin.

“In če se primerjamo še z ostalimi državami lahko ugotovimo, da so Italija, Velika Britanija, Nemčija in ostale zahodne razvite države ukrotile epidemijo zahvaljujoč visoki precepljenosti (čez 80%), ki so jo dosegli v dokaj kratkem času. Na drugi strani imajo vzhodne države na čelu z Rusijo nizko precepljenost (bistveno pod 50%) in posledično velike težave ter žal veliko smrtnih žrtev.

Torej jasno je, da je potrebna visoka precepljenost v čim krajšem času. Brez tega so tudi ukrepi brez učinka,” je dodal župan Kavšek.

C. R.