Covidno potrdilo jeseni tudi za učitelje in potnike v javnem prometu

Covidno potrdilo

Učitelji, profesorji in študenti bodo morali od jeseni predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Covidno potrdilo bo zahtevano tudi za potnike na medkrajevnih vlakih in avtobusih, trajektih in na letalih. Z današnjim dnem je potrdilo obvezno za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter na množične dogodke. Kje? V Italiji.

Nove zahteve je včeraj sprejela italijanska vlada. Če učitelji ne bodo predložili potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT, bodo po petih dneh suspendirani. Starši to podpirajo.

Tuje in domače tiskovne agencije poročajo, da je v Italiji cepljenih že okrog 90 odstotkov šolnikov.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je družine pozval, naj cepijo otroke, starejše od 12 let.

Za mladostnike bodo testi na okužbo z novim koronavirusom cenejši, stali naj bi 8 evrov, za vse ostale pa 15 evrov. Italijanska vlada je večkrat zavrnila možnost brezplačnih testov za učence in študente, češ da bi jih s tem odvrnili od cepljenja.

Od 1. septembra bo covidno potrdilo obvezno tudi na notranjih poletih, na medkrajevnih vlakih in na nekaterih trajektih.

Potrdilo morajo Italijani predložiti tudi za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese. Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covidu-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Tudi v Italiji se namreč število novih primerov okužb s covidom-19 znova povečuje.

M. D.