Covid: Z današnjim dnem nekaj novosti

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Od danes morajo v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. V trgovinah pa od danes velja ponovna omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov. 

S tem je vlada sledila predlogu epidemiologov, da je treba zaostriti ukrepe glede na pričakovanje, da bo v državi prišlo do prevladovanja koronavirusne različice omikron ter glede na nizko stopnjo precepljenosti in posledično pričakovano višjo obremenitev bolnišnic.

Pričakovati je, da bo vlada na današnji seji sprejela tudi odločitev glede poteka silvestrovanj. Lahko bi se zgodilo, da bodo silvestrovanja na prostem odpovedana. Za to se zavzema strokovna skupina.

Za silvestrovanja v lokalih pa predvidevajo, da bodo morali imeti organizatorji silvestrovanja seznam gostov, ki bodo morali pred vstopom opraviti samotestiranje.

Za gostinstvo večje spremembe ukrepov niso predvidene. Za 31. december pa bi se lahko zgodilo, da se bo pred praznovanjem treba testirati na okužbo z novim koronavirusom, praznovanja pa bi lahko potekala tudi po 22. uri, ko morajo gostinski obrati trenutno zaključiti z obratovanjem.

Vir: gov.si

M. D.