Center za tujce Postojna tisoč svetlobnih let od koncentracijskega taborišča

Tako so v torek protestirali pred Centrom za tujce v Postojni (protest so organizirale nevladne organizacije ob podpori Levice in SD).

V torek so nekatere nevladne organizacije pred Centrom za tujce v Postojni pripravile protest v podporo “zaprtim v tem koncentracijskem taborišču”. Pred centrom se je po navedbah medijev zbralo okoli 50 protestnikov, nekateri so temu nato namenili precej pozornosti, razmere naj bi bile nevzdržne, kršitve pravic tam nastanjenih tujcev pa domnevno velike. Celo tako slabo naj bi bilo, da se je s tem takoj začel ukvarjati tudi Varuh človekovih pravic.

Nevladniki so zahtevali, da se to “koncentracijsko taborišče” nemudoma zapre in zahtevajo ustavitev vračanja tujcev na Hrvaško ali v njihove matične domovine.

Center je včeraj nato nenapovedano obiskal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler. Ogledal si je vse prostore in ugotovil, da so pogoji za bivanje tujcev zelo dobri. Nastanjeni imajo na voljo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje in zagotovljeno popolno zdravstveno oskrbo.

V centru je trenutno nastanjenih 96 tujcev, največ jih je iz Pakistana, Maroka, Afganistana in Alžirije. Od vseh nastanjenih je 55 tujcev v postopku mednarodne zaščite (azila), za ostalih 41 pa se ureja vračanje v sosednje države na podlagi dvostranskih sporazumov ali vračanje v domovino.

Center je bil v zadnjih letih obnovljen in posodobljenNjegova zasnova pa zagotavlja vse standarde glede varovanja človekovih pravic in nudenja ustreznih bivalnih pogojev v času omejitve gibanja. Za ta center je tudi značilno, da so lani pridobili kar 800 tisoč evrov iz Evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje, ki so jih namenili za oskrbo, vračanje, nadgradnjo kapacitet in bivalnih pogojev centra. Ob vsem videnem je Kangler tako ocenil, da ni nobenih razlogov za proteste.

Protestnike je podprla Levica (z Luko Mescem na čelu), ki je prek družbenih omrežij vabila k protestu. Pričakovano se je oglasila tudi vršilka dolžnosti predsednice stranke SD Tanja Fajon, ki se je razveselila novice, da razmere v Postojni preučuje tudi Varuh človekovih pravic. Fajonova je na splošno znana kot velika podpornica nezakonitih migrantov in zagovornica odprtih mej.

Na Twitterju je zapisala: “Pravilno in skrajni čas! To, kar spremljamo v postojnskem centru, je žalostno, nesprejemljivo, predvsem pa nečloveško. Morebitne kršitve pravic tam naseljenih ljudi so nedopustne.”

Kakšne so dejanske razmere v Centru za tujce, pričajo fotografije, ki jih objavljamo, in kažejo, da so stvari tisoč svetlobnih let daleč od koncentracijskega taborišča.

V nadaljevanju objavljamo tudi jedilnik bivajočih v centru, v tednu od 17. do 23. avgusta 2020. Iz jedilnika, ki je napisan celo v angleškem jeziku, je razvidno, da imajo bivajoči v centru dnevno tri obroke hrane, primer jedilnika za ponedeljek je naslednji:

  • Zajtrk: sir, banana, kruh, čaj
  • Kosilo: piščančji file, krompir, solata
  • Večerja: tunina solata s testeninami in papriko, kruh in čaj.

Jedilnik je vsak dan drugačen, sestavine se ne ponavljajo, pri vsakem obroku je izračunana energijska vrednost. Za ponedeljek je bilo to 3300 kcal, po posameznih dnevih gre do 3500 kcal.

Vse to pomeni, da je dejansko stanje v Centru za tujce povsem drugačno od tistega, kar nam želijo prikazati v nekaterih nevladnih organizacijah in levičarskih strankah ter njim naklonjenih medijih.

Ob vsem tem se številni na družbenih omrežjih tudi sprašujejo, koliko slovenskih družin ima na voljo takšen, vsak teden drugače pripravljen jedilnik z izračunom energijskih vrednosti? Pa kaj bi to. Nevladnike zanima denar, ostale pa morebitni novi volivci.

V Centru za tujce je zagotovljena zdravstvena oskrba.
Pralnica v Centru za tujce v Postojni.
Ogled centra za tujce.

S protesta

Viri in foto: Ministrstvo za notranje zadeve, FB in Twitter

J. M.