Častitljivih 100 let bi danes praznoval Franc Cerar

Danes, 22. januarja 1922, bi svoj rojstni dan praznoval Franc (Frančišek) Cerar, pred 100 leti se je rodil v Dobličah (občina Črnomelj), v kmečki družini z 11 otroki.

Bil je jezuitski duhovnik, pisatelj, ljudski misijonar, voditelj duhovnih vaj vzgojitelj in sodelavec pri Družini. Napisal je več knjig z duhovno in zgodovinsko tematiko. Umrl je 10. avgusta 2014 v Mariboru.

Vojna vihra mu je prekrižala načrte, ko je želel k jezuitom in ga zanesla v partizane. A ohranil je jasen cilj, postal redovnik, bil posvečen in od takrat večino svojih duhovniških let bival v Mariboru, v župniji sv. Magdalene.

Leta 1942 je bil interniran v mestu Monigo v Italiji. Leto zatem je v Novem mestu maturiral in odšel v partizane, ker je ostal do konca vojne. K jezuitom je bil sprejet v Zagrebu, leta 1946 in bil posvečen v mašnika devet let pozneje. Od takrat je do svoje smrti leta 2014 živel in deloval v Mariboru.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je s knjigo Partizan nekoliko drugače vsaj malo odgrnil skrivnostni zastor naše polpretekle zgodovine in razkril, da v našem osvobodilnem boju ni bilo vse tako nedolžno in čisto, kot smo bili vajeni slišati in brati.

V devetdesetih letih je sodeloval s tednikom Družina, kjer je objavljal izvirne razlage nedeljskih evangelijev in jasne odgovore na vprašanja bralcev. Nekaj tega je izšlo tudi v knjigi Beseda da besedo.

Seznam Cerarjevih del si lahko pogledate na povezavi: Franc Cerar 

M. D.