Božo Vrlinič policist leta 2022

Policist Božo Vrlinič ob prejemu nagrade (vir: policija.si)

Častni naziv policist leta si je s požrtvovalnim ravnanjem prislužil Božo Vrlinič s Policijske postaje Novo mesto.

Božo Vrlinič je dokazal, da je predan svojemu poklicu tudi izven delovnega časa.

24. marca 2022 popoldne je na poti v službo posredoval v naselju v okolici Novega mesta (Stranska vas). Med vožnjo po regionalni cesti je namreč opazil več ljudi, ki so se prepirali, zato se je ustavil. Predstavil se je kot policist, osebe pozval, naj s kršitvijo nemudoma prenehajo, in jih poskušal razdvojiti. Poklical je tudi operativno-komunikacijski center in zaprosil za intervencijo.

Kljub njegovemu posredovanju je eden izmed kršiteljev s strelnim orožjem poškodoval drugega. Božo Vrlinič je poškodovanemu nudil takojšnjo prvo pomoč. Medtem so kršitelji začeli razbijati okna na hiši ranjenega moškega, eden izmed njih pa jo je celo polil z bencinom in zažgal.

Policist je zavaroval predmeta, ki sta bila uporabljena pri poskusu uboja in požigu, ter ju predal policistom, ko so prispeli na kraj. S posredovanjem podatkov o osumljencih je prispeval tudi k takojšnjemu prijetju obeh pobeglih storilcev.

Priznanja na področju nacionalne varnosti za preteklo leto so bila podeljena na 7. posvetu Dnevi nacionalne varnosti, ki so ga organizirali v Inštitutu za varnostno kulturo v sodelovanju s Slovenskim združenjem za varen svet, Fakulteto za varnostne vede in Fakulteto za družbene vede.

Zaradi svojega samoiniciativnega in požrtvovalnega ukrepanja je prejel tudi priznanje policije za požrtvovalnost.
Čestitali so mu tudi sodelavci in direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič, ki so ga ob prihodu s prireditve pričakali pred Policijsko postajo Novo mesto.

M. D.