Bojan Kekec: “Slovenija je na točki preloma”

Z leve: Jože Biščak, Bojan Kekec, Rado Pezdir, Igor Omerza

Kulturnem centru Janeza Trdine so v okviru pogovornega večera je odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak gostil publicista in raziskovalca Igorja Omerzo, kandidata za poslanca Bojana Kekca in ekonomista ter publicista Rada Pezdirja. 

Predstavili so Omerzovo knjigo Velikani slovenske osamosvojitve in Udba ter Pezdirjevo Vzporedni mehanizem globoke države. 

Pezdirjeva knjiga je uspešnica, opisuje, kako je ta desetletja po drugi vojni in tudi po osamosvojitvi deloval v ozadju politike in gospodarstva ter na netransparenten, nelegalen način izčrpaval družbeno premoženje. Tako se je denar iz tihotapljenja cigaret in drugih nelegalnih poslov pretakal v tuje banke in od tam preko slamnatih podjetij v zasebne žepe oziroma v ustanavljanje zasebnih podjetij, centrov moči, v katerih so delovali nekdanji udbovci in še naprej vlekli niti vzporednega mehanizma. Pezdir je več let raziskoval arhive in knjigo spisal na osnovi dokumentov.

Igor Omerza je raziskovalec udbovskih arhivov in pisatelj, avtor številnih knjig. Izdal je številna dela, ki so večinoma močno odmevala v javnosti, med njimi knjigo Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA. S Pezdirjem sta se spoznala v arhivu in skupaj tudi napisala knjigo Kriminalni temelji teritorialne obrambe in NLB. 

Bojan Kekec je kandidat za poslanca SDS v Novem mestu. Povedal je, da je bil na pomembnih položajih v gospodarstvu, pa svetnik v državnem svetu. »Na funkcijah, kjer sem delal, sem delal pošteno, a sem tudi želel obelodaniti nepravilnosti. Kjer so veliki denarji, so tudi lovke. In če se kot direktor temu upiraš, padeš v nemilost,« je povedal o sebi. Ter še, da so ga obtožili plagiatorstva pri diplomi. Takoj je bil v vseh medijih. Ko pa se je po preverjanju fakultete izkazalo, da temu ni tako, se mu nihče ni opravičil in novičko so objavili nekje na dnu notranjih strani. Ironija je, da pa je v tistem času prejel nagrado za najboljšega študenta.

Zakaj je pomembno, da se ohrani desnosredinska vlada? Zato, da bomo normalizirali družbo, medije, sodstvo, državne organe … Vsakič, ko je gospod Janša na vladi, se zadeve začno premikati na bolje, se lovkam globoke države vsaj malo poreže konice, pa četudi se Janševa vlada vsakič znajde v težkih okoliščinah.

»Slovenija je sedaj na neki točki preloma, zdaj je zelo pomembno, kaj se bomo na volitvah odločili: ali bomo podprli desnosredinsko vlado in šli z razvojem naprej in postali uspešna država, ali pa bomo nazadovali in nas bodo, kot so nas že v preteklosti, spet prehitele države, slabše od nas,« je sklenil Kekec.

Celoten pogovor je dostopen na povezavi:

M. D.