Bo SiDG sedež družbe prenesel iz Kočevja?

(vir: SiDG, spletna stran, foto: Marjan Artnak)

Kočevski občinski svet je na zadnji seji sprejel sklep, s katerim je vlado pozval, naj sedeža državne družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG) ne prenese iz Kočevja. Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča namreč vse več indicev kaže, da namerava družba svoj sedež prenesti drugam.

 

Prebilič je na seji opozoril, da je 22 zaposlenih na SiDG dobilo v podpis nove pogodbe o zaposlitvi, na katerih je kot mesto opravljanja dela navedena Vrhnika. Hkrati je, kot je dejal, več virov občino opozorilo, da država pripravlja prenos sedeža SiDG iz Kočevja. Vodstvo družbe mu je sicer zagotovilo, da tega ne nameravajo narediti, a kot je dejal, tem zagotovilom ne verjame preveč.

V SiDG prenos sedeža družbe sicer zanikajo, priznavajo pa, da v podjetju poteka reorganizacija. V dopisu, ki so ga poslali občinskemu svetu, navajajo, da se je družba lani preselila v najete prostore na Reški cesti v Kočevju, za čas, dokler ne obnovi prostorov na Marofu v Kočevju. A obnova ni stekla, junija pa jim bo potekla najemna pogodba za prostore na Reški cesti. Zato so, kot pravijo, za vseh 49 zaposlenih na Reški cesti prisiljeni najti druge prostore.

Največji del zaposlenih na Reški cesti se bo tako preselil na sedež hčerinskega podjetja Snežnik v Kočevsko Reko, del v prostore SiDG Logistike v Kočevju, del pa v prostore Vrhniki, ki jih je družba dolgoročno najela leta 2021, pojasnjujejo. Kot dodajajo, se bo iz občine Kočevje v službo na Vrhniko vozilo le deset zaposlenih.

Glede prostorov za vodstvo navajajo, da bo zdajšnje vodstvo enako kot prejšnje delo še naprej opravljalo na dveh lokacijah – v občini Kočevje in na Vrhniki. Po novem bo imelo vodstvo pisarno v Kočevski Reki in na Vrhniki.

V družbi po poročanju STA zaenkrat ne načrtujejo prenove prostorov na Marofu, saj da bi ta skupaj z nakupom stala pet milijonov evrov, medtem ko je bila v strateškem načrtu poslovanja SiDG, ki ga je potrdila vlada, naložba ocenjena na pol manj. Prav tako ne načrtujejo nakupa ali najema dodatnih poslovnih prostorov, saj menijo, da morajo najprej izkoristiti tiste, ki jih imajo že v lasti ali v dolgoročnem najemu. Navajajo še, da se želijo trenutno osredotočiti predvsem na prestrukturiranje podjetja Snežnik.

Nekdanji direktor SiDG, občinski svetnik iz vrst SDS Robert Tomazin se je skupaj s Prebiličem na seji sicer spraševal, od kje je novo vodstvo SiDG izračunalo, da bi prenova stavbe na Marofu skupaj z nakupom stala pet milijonov evrov. Kot je dodatno opozoril Prebilič, so trenutno cene gradbincev bistveno nižje.

A. V.